Максим Венгеров

МАКСИМ ВЕНГЕРОВ е един от най-забележителните съвременни музиканти, който вече 40 десетилетия е на върха. Роден е през 1974 г. в Челябинск в семейство на музиканти. На 5 години започва да свири на цигулка при Галина Турчанинова. Продължава обучението си в Новосибирск при известния цигулков педагог Захар Брон. На 10 години печели Международния конкурс за млади цигулари „Хенрик Виенявски”, на 15 –  Международния конкурс „Карл Флеш”. През 1989  заедно със семейството на своя учител проф. Брон и няколко други негови ученици се премества в Любек.

Първия си запис осъществява на 10 години и до момента продължава да записва активно за престижните компании Melodia, Teldec и EMI. През 2007 се насочва и към дирижирането, развивайки и тази част от своя талант. През последните няколко сезона Максим Венгеров концертира като солист или диригент с най-големите оркестри в света – Ню Йоркската филхармония, Берлинската филхармония, Лондонският симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Оркестъра на Мариинския театър, Националния оркестър на Франция, Оркестъра на „Ла Скала“ в Милано, Симфоничните оркестри на Чикаго, Монреал, Торонто, Парижката филхармония. Активно гастролира с камерни рецитали. Преподаването и подкрепата на млади таланти са сред най-силните увлечения на Максим Венгеров. Той заема няколко преподавателски позиции в различни страни по света – от 2016 е професор по цигулка в Кралския колеж за музика в Лондон, понастоящем е професор в „Моцартеум“ – Залцбург. През 2020 получава званието почетен професор на Петербургската консерватория. Участва в жури на многобройни музикални състезания, сред които Международния конкурс за диригенти „Донатела Флик“, Межународните конкурси за цигулари „Виенявски” и „Менухин“, Международния конкурс в Монреал, където през май 2013 г. дирижира финалния тур.

През 1997 г. Венгеров става първият класически музикант, избран за посланик на добра воля от УНИЦЕФ. В тази роля той изнася концерти за деца в неравностойно положение и общности в Уганда, Тайланд, Косово и Турция, като същевременно помага за набирането на средства за много програми, подпомагани от УНИЦЕФ. Патрон е и на проекта MIAGI в Южна Африка, който чрез музиката свързва деца от различен етнически произход. През 2018 г. става посланик на добра воля на Училището Musica Mundi – уникална институция, която подкрепя млади таланти. Той също е почетен културен посланик на Израел.

Цигуларят е отличен с многобройни музикални награди, сред които „Грами“, „Грамофон“, Британски награди за класическа музика, „Edison“, „ECHO“ и редица други отличия.

През януари 2020 е избран за Artist in Residence на Радио Classic FM – Лондон и се присъединява към IDAGIO. Една от водещите платформи за стрийминг на класическа музика в света, където ексклузивно излизат най-новите му записи и е неин посланик. На 12 юни Венгеров трябваше да отбележи 40 години на сцената с голям концерт в Роял Албърт Хол в Лондон, но събитието е преместено за 20 април тази година. В програмата ще участват изключителни световни солисти като Миша Майски и Марта Аргерич, както и Оксфордската филхармония с диригент Марис Пападопулос и студенти от Кралския колеж  за музика в Лондон.

На 14 януари 2021 г.  Венгеров стартира нова образователна инициатива, която ще му позволи да споделя своя преподавателски опит с млади музиканти по целия свят. Идеята за това възниква по време на световната пандемия, когато онлайн обучението придобива огромно значение. Стартът на инициативата бе отбелязан с безплатен онлайн концерт, в който Максим Венгеров и пианистът Рустем Сайкулов изпълниха Соната за цигулка и пиано от Рихард Щраус в реално време между два града – Венгеров в Монако, а Сайкулов – в Париж.

Той разучава Първия концерт за цигулка и оркестър от Шостакович с легендарния Мстислав Ростропович, ученик и близък приятел на композитора, негов верен изпълнител. На 18 години прави първия си запис на творбата с Лондонския симфоничен оркестър под диригентството на Ростропович.

Максим Венгеров свири на цигулка „Страдивариус екс Кройцер“ от 1727 година.

Галерия

Какво търсиш днес?