Майкъл Розенцвайг

Снимка на Майкъл Розенцвайг

МАЙКЪЛ РОЗЕНЦВАЙГ(1951) е композитор и диригент. Роден е в Южна Африка. Участието му в студентското политическо движение в родината му през 70-те години го принуждава да напусне страната. Продължава музикалното си образование в Обединеното кралство и САЩ. От 1979 живее в Обединеното кралство. Майкъл Розенцвайг е признат за един от малкото забележителни ученици както на Джак Бийсън – единствения американец, който е учил композиция при Бела Барток, така и на Чоу Уен-чунг, редактор на партитурите на родения във Франция американски композитор Едгар Варез. Учи и с двамата, докато получава пълна стипендия и стипендия от докторската програма на Колумбийския университет.

Творбите на Майкъл Розенцвайг получават високи оценки и признания, отличени са с няколко престижни международни награди, включително награда на Програмата за артисти на DAAD – Берлин (DAAD Berliner Künstlerprogramm) през 1990. Неговата едночастна Симфония е изпълнена от Кралската филхармония в Ливърпул. Автор е на „Елегия“ за струнен оркестър и Симфониета, изпълнени от Лондонската симфониета, а Концертът му за струнен оркестър е излъчен от BBC Радио 3. Вторият му струнен квартет от 1989 е записан от „Ардити квартет“ през юни 1995 и е излъчен също по BBC Радио 3 в началото на 2009.

Оркестрите, които Майкъл Розенцвайг е дирижирал, включват Английския камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Лондонското сити, Моравската филхармония, Словашката държавна филхармония, Судетската филхармония, Държавната филхармония на Яш, Видинската държавна филхармония, Кралския симфоничен оркестър на Оман и др.

Сред солистите в неговата концертна и звукозаписна дейност са цигуларят Павел Минев, Жервайс ду Пайе, който дирижира европейската премиера на неговото изпълнение на Концерта за кларинет от Моцарт, пианистите Йонти Соломон и Борислава Танева, обоистът Нийл Блек.

От 2008 Майкъл Розенцвайг е главен гост-диригент на Симфониета Видин.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?