Людмил Ангелов

ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ е пoзнат в Европа, Съединените щати, Южна Америка, Хонконг, Корея и Тайван. Изнася рецитали, концерти c камерна музика, участва като солист на всички български и реномирани чужди оркестри под диригентството на музиканти от класата на Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Марк Андре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жозеф Понс, Педро Халфтер, Енрике-Гарсия Асeнсио, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Емил Табаков, Георги Димитров, Владимир Гяуров, Росен Миланов и др.

Негови учители през годините са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и Константин Станкович. Носител е на награди от международни конкурси в това число от „Виртуози на клавирната музика” (Чехия, 1973), Сенигалия (Италия, 1976), „Фредерик Шопен” (Полша, 1985), Международен конкурс Палм Бийч (САЩ, 1990) „Piano Masters” (Монте Карло, 1994) и „World Piano Masters Tour” (Франция, 1997). Удостоен е с наградата „Аполон Токсофорос” на фондация „Аполония”, Голямата награда „Варна”, 2015, член-кореспондент е на Кралската академия на изкуствата в Толедо.

През сезон 1987/1988 изнася цикъл от 12 рецитала със събраните клавирни творби на Шопен. Събитието е високо оценено и за него получава отличието „Млад музикант на годината” на Българското национално радио. Участва в някои от най-значимите Шопенови фестивали. През 1999 изпълнява Шопеновия интеграл с огромен успех в Испания: в Мадрид и други градове.

Дебютира в Линкълн Център в Ню-Йорк с рецитал през 1990. Свири в залите на Берлинската филхармония, „Плейел” и „Гаво” в Париж, „Херкулес” в Мюнхен, „Концертгебау” в Амстердам, Операта на Монте Карло, „Брукнерхаус” в Линц, „Аудиторио Насионал” в Мадрид, „Аудитори” – Барселона, „Palau de la Música” – Валенсия, концертните зали на Московската и Миланската консерватория, Двореца на музиката в Атина, KBS в Сеул и др. Сред изявите му през 2000 най-успешни са рециталите на Международния клавирен фестивал La Roque dAnthéron и на Международния Шопенов фестивал във Варшава. През 2002 дебютира на Фестивала в Нюпорт, Съединени щати.

Осъществил е записи за компаниите RСА, Gega new, France Classique, Pentatone, Danacord. Изпълненията му се излъчват по радио и телевизионни канали в България, Франция, Испания, Полша, Унгария, САЩ, Аржентина и Корея. Записите му на пълните Рондо и Вариации на Шопен са наградени от Международния Шопенов институт във Варшава с Голямата награда за звукозапис на Шопен („Grand Prix du Disque Chopin”). Записва петте клавирни концерта на Панчо Владигеров за английската компания Toccata Classics. С Gega New реализира компактдиск с „Испански танци” от Енрике Гранадос.

В Испания е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо. На този фестивал през 2006 Людмил  Ангелов реализира няколко световни премиери на произведения от Николай Капустин. Изнася поредица концерти из Европа с цигуларя Веско Ешкенази. През 2011 основава международния фестивал Piano Extravaganza в България и е негов артистичен директор. Преподава в България и в Испания.

Какво търсиш днес?