Летиция Вителару

„Самата Лучия беше откровение! Младото  сопрано Летиция Вителару, която е учила при великата Мирела Френи в Accademia della Scala в Милано, има удивителен горен регистър: тя е родена да пее тази роля и ни представи спираща дъха сцена на полудяването в  дует с вече скандално известната стъклена хармоника, предоставена автентично от  Дорсет.“

Мартина Бет, „Дейли Експрес“, 21 август 2019

Румънското сопрано Летиция Вителару  започва заниманията си по музика в гимназията „Дину Липати“ – Букурещ, където изучава цигулка и пиано. След това решава да се занимава с пеене и след дипломирането си учи  при Маестро Делфо Меникучи в Консерваторията „Джузепе Верди“ в   Милано. Продължава обучението си в Академията на Миланската скала при Мирела Френи, Ренато Брузон и Лучана Сера.  Спечелването на  конкурса на Европейската общност за млади оперни певци  през 2010 довежда до дебюта й в „Тайния брак“ на Чимароза в „Teatro Lirico Sperimentale“ в Сполето.  В същия театър тя се появява и като Адина в „Любовен елексир“ на Доницети, а по-късно изпълнява тази роля и в „Teatro Carlo Felice“ в Генуа.

През 2012 Летиция Вителару дебютира в Teatro alla Scala, пеейки Норина в „Дон Паскуале“ на Доницети . Диригент е  Енрике Мацола, режисьор –  Джонатан Милър. През 2013 певицата отново участва  в Teatro alla Scala  – този път в партията на Джулия  в „Копринената стълба“ от Росини, под диригентството на Кристоф Русе и с режисьор Дамиано Микелето.

Летиция Вителару е изнасяла концерти в редица  големи международни зали. Пее в  Париж, Претория, Йоханесбург, Атина, Букурещ и Хамбург. Изявява се  в  „Ла Скала“ – Милано, „Опера Гранд“ – Авиньон, Театър „Джузепе Верди“ – Бусето, Шанхай ЕКСПО, Palace Hall – Букурещ и Театър „Ермитаж“ – Санкт Петербург. Лауреат е на конкурсите: Premio Etta Limit; Concorso Toti dal Monte; Европейския конкурс на Сполето; Международния певчески конкурс „Магда Оливеро“.

След спечелването на конкурса на името на Тоти дал Монте през 2017-а, Летиция Вителару се  появява в главната роля на „Лучия ди Ламермур“ от Доницети  в Teatro Comunale Mario Del Monaco – Тревизо, получавайки за това свое изпълнение наградата на критиката. Ролята на Лучия тя изпълнява с голям успех и в Teatro Comunale Claudio Abbado – Ферара. Същата година изпълнява главната роля в „Ана Болейн“ в Камерната опера на Хамбург.  Следват изяви като Сузана от „Сватбата на Фигаро“ – в  Ópera de Bellas Artes в Мексико Сити и Лучия от „Лучия ди Ламермур“ на оперния фестивал в Дорсет, както и предизвикателната роля на Имоджене от „Пиратът“ на Белини в Teatro Massimo Bellini – Катания . След това Летиция Вителару се завръща в Ópera de Bellas Artes в Мексико, за да поеме всички сопранови роли в „Хофманови разкази“ на Офенбах. През 2020 изпълнява партията на Норина от „Дон Паскуале“ в Spira  Culture Center  – Швеция.  Напоследък се появява като Виолета от „Травиата“ на Верди в полупостановъчни концерти в Сарагоса и Мадрид и Жулиета от „Крал за един ден “ на Верди в „Teatro Filarmonico di Verona“, ръководен от Стефано Ранцани и режисиран от Пиер Луиджи Пици.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?