КРИСТОФ ЕШЕНБАХ започва професионалния си път като открояващ се пианист, възпитаник на Висшето музикално училище в Хамбург. През 1965 става първият лауреат на Международния клавирен конкурс „Клара Хаскил“ и този успех дава силен старт на кариерата му на концертния подиум с гастроли из Европа и САЩ. През 1964 записва първия си компактдиск с творби на Моцарт. Впоследствие придобива слава на изпълнител на моцартова и шубертова музика.

След 1970 концертира предимно като диригент, придобивайки обучение и практика при Джордж Сел и Херберт фон Караян. Дебютира като диригент с Третата брукнерова симфония през 1972. От 1979 до 1981 заема поста на главен диригент на Филхамоничния оркестър на Рейнланд-Пфалц.

Ешенбах е диригент последователно на цюрихския оркестър Тонхале (1982-1985), Симфоничния оркестър в Хюстън (1988-1999), Оркестъра на северогерманското радио (1998-2004), Филаделфийския оркестър (2003-2007) и Симфоничния оркестър на Париж (2000-2010). Гастролира на няколко континента. Известен е с постановката на „Въртенето на винта“ на Бритън в миланската Ла скала, с концерти в Париж, Лондон, Мадрид, Сеул, Амстердам, Стокхолм.

До 2017 е художествен ръководител и главен диригент на Вашингтонския национален симфоничен оркестър и на Центъра за сценични изкуства „Джон Кенеди“. Под негово артистично ръководство са протичали музикалните фестивали в Равиния и Шлезвиг-Холщайн.

В дискографията си има издания с най-големите звукозаписни фирми. Реализира интеграл на малеровите симфонии и на цигулковите концерти на Алфред Шнитке със солист Гидон Кремер. Записва творби на Антон Брукнер. За Deutsche Grammophon реализира диск с Оркестр дьо Пари; с Лондонския симфоничен оркестър реализира запис за EMI/LPO Live и за DG/BM, с Виенската филхармония – за Decca, със Симфоничния оркестър на северогерманското радио и със Симфоничния оркестър на Хюстън – за Koch, с Националния симфоничен оркестър – Вашингтон записва албум за фирмата Ondine. За някои от изданията получава номинации и награди, след които са Grammy за 2014 г.; „Диск на месеца“ на списание BBC, „Избор на редакцията“ на списание Gramophon, награда на немската асоциация на музикалните критици. За записа на произведенията на Кайя Саариахо с Оркестр дьо Пари през 2009 г. получава наградата на журито на MIDEM (Marché International du Disque et de l’Edition Musicale).

Носител е на награди и звания: кавалер на Ордена на Почетния легион, командор на Ордена на изкуствата и литературата на Франция, орден за „Заслуги към Федерална република Германия“ и национален орден на ФРГ; лауреат на наградата „Ленард Бърнстейн“; наградата „Ернст фон Сименс“ за музика.

Ешенбах води майсторски класове в Музикалното училище „Манхатън“, Кронберг-академия и на фестивала „Шлезвиг-Холщайн“; организира също и други форми на обучение и практика като ръководител на Вашингтонския национален симфоничен оркестър.

Повече от 25 години сътрудничи с Цимон Барто на концертния подиум и в звукозаписните си проекти.

Галерия

Предстоящи събитияКакво търсиш днес?