Кристофър Франклин

Както на концертната сцена, така и в операта американският диригент КРИСТОФЪР ФРАНКЛИН е високо ценен заради проницателната му театрална интуиция и завладяващи представления. Неговият дългогодишен успех с италианския оперен репертоар е естествено продължение на началото на кариерата му в Италия като диригент в няколко големи италиански оперни театри и фестивали, включително Театро Реджо в Торино, Маджо Музикале Фиорентино, Театро комунале в Болоня, Театро Сан Карло в Неапол, Театро Карло Феличе в Генуа, Римската опера, Театро Лирико в Каляри, Театро Масимо в Палермо, Театро Верди в Триест, Театро Муниципале в Пиаченца, Театро Комунале в Модена, Театро Вале в Реджо Емилия, Театро Комунале в Тревизо, Театро Верди в Салерно, Театро Перголези в Джеси, оперните фестивали „Росини“ в Пезаро, „Сферистерио“ в Мачерата и „Спонтини” в Джеси.

Г-н Франклин е изнасял представления в театри по целия свят като: Концертхаус във Виена, зала „Херкулес“ в Мюнхен, Театро Реал Мадрид, Кьолнската филхармония, Мюзикхале в Хамбург, Алте Опер във Франкфурт, Фестшпилхаус в Баден-Баден, Театъра на „Шанз Елизе“ в Париж, Двореца на изкуствата във Валенсия, Двореца на изящните изкуства в Мексико Сити, Концертхаус в Дортмунд, Кадоган Хол в Лондон, Карнивал Сентър в Маями, Международния дом на музиката в Москва, зала „Дворжак” в Прага, в операта на Минесота и Бостън Лирик опера.

Предстоящите му проекти включват: Турандот в операта в Сан Франциско, Питър Граймс в Двореца на изкуствата във Валенсия, Крадец според обстоятелствата в Оман, Тайландци в Операта в Минесота, Пиа де Толомей на Доницети в Пиза, Ливорно и Лука, Пуритани в Театро Лисео в Барселона, както и симфонични ангажименти с Руската национална филхармония и Театро Комунале в Болоня.

Последните му проекти включват Тристан и Изолда в Театро Верди в Триест, Турчинът в Италия в Театро Комунале в Болоня, Завъртането на винта на Бритън в Двореца на изкуствата във Валенсия, Селска чест/ Палячи в Масерата Сферистерио, Отело на Росини в Театро Лисео в Барселона и Сомнамбулът в Театъра на „Шанз-Елизе“ в Париж.

Търсен гост-диригент, г-н Франклин е дирижирал Лондонския филхармоничен оркестър, Кралската филхармония, Симфоничния оркестър на Сидни, Западноавстралийския симфоничен оркестър, Националната филхармония на Русия, Филхармоничния оркестър в Монте-Карло; бил е на турне с немски концерт с Мюнхенския симфоничен оркестър, SWR Оркестър в Германия, Оркестъра на Майо Музикале Фиренце, Оркестър де ла Моней в Брюксел, Националния симфоничен оркестър на РАИ в Торино, Симфоничния оркестър на Радио Прага, Унгарската национална опера в Будапеща, Камерния оркестър на Париж, Опера Свети Етиен, Пражката Филхармония, Оркестра де Комунитат във Валенсия, Оркестра де ла Навара (Испания), Симфоничния оркестър на Сен Гален, Оркестра Верди в Милан, Оркестра делла Тоскана, Филхармоничния оркестър на Арена ди Верона, Оркестър ‘900 на Театро Реджо в Торино, Оркестра Тосканини в Парма, Камерния оркестър в Падуа, оркестър „Помериджи музикали“ в Милано, Камерата Струментале в Прато. Сътрудничил е със солисти от световна класа, включително Салваторе Акардо, Борис Белкин, Миша Майски, Наталия Гутман, Бруно Джурана, Марко Рици, Пиетро де Мария, Енрико Паче, Руджеро Раймонди, Франсиско Арайса, Илдар Абдразаков, Димитра Теодосиу и Илдебрандо д’Арканджело. През годините г-н Франклин установява сътрудничество с известния тенор Хуан Диего Флорес и се появява с него на турнета в много концертни зали по света.

Г-н Франклин е създал обширен оперен репертоар, обхващащ няколко различни периода и стила. Акценти от последните сезони включват Хофманови разкази, Сън в лятна нощ, Така правят всички, Вълшебната флейта, Риголето, Пепеляшка, Хамлет, Съмнение (световна премиера), Севилският бръснар, Пътуване до Реймс, Отело, Вестникът, Копринената стълба, Брачната полица, Любовен еликсир, Дон Паскуале, Атила, Риголето, Фалстаф, Вертер, Кармен, Джина на Франеско Чилеа, Бохеми, Манон Леско, Селска чест, Палячи, Смърт във Венеция, Били Бъд, Съпружеската любов на Йохан Симон Майер, Незавършено образование на Шабрие, Веселата вдовица, Вълкът и Дилън Дог на Марко Тутино и Джаки О на Догърти.

Г-н Франклин е носител на Първа награда на Международния диригентски конкурс „Джино Маринуци“. След като спечелва конкурса „Тоти дал Монте” – Ла Ботега в Тревизо, той е избран за постоянен диригент и асистент на Петер Мааг в Театро Комунале в Тревизо, където и дебютира в Италия. Участва и в диригентския клас на маестро Джелмети в Академия Чигиана в Сиена, където му е присъдена престижната награда „Франко Ферара“. Започва да учи цигулка на шестгодишна възраст в родния си град Питсбърг (САЩ). След завършване на бакалавърска степен по цигулка и немска литература в колеж „Макалистър“ в Сейнт Пол (Минесота), той завършва магистратура по дирижиране в Университета на Илинойс, а докторската си степен получава в Консерваторията „Пийбоди” при Фредерик Праусниц. Получава стипендия за обучение в музикалния център „Тенгълууд”, където работи със Сейджи Одзава, Робърт Спано и Густав Майер, а впоследствие и стипендия „Фулбрайт“ за обучение във Висшето музикално училище в Саарбрюкен. Започва диригентското си обучение при Чарлз Брук в училището за диригенти „Пиер Монтьо” в Ханкок, САЩ. Кристофър Франклин живее в Лука, Италия.

Минали събитияКакво търсиш днес?