Кристиан Мандеал

КРИСТИАН  МАНДЕАЛ е признат за най-значимият румънски диригент днес, с четиридесетилетна артистична дейност. Номиниран е сред 10-те най-влиятелни хора в Румъния и отличен с най-високите награди за културна дейност. Роден е през 1946 г., за- вършва Букурещката музикална академия, по-късно учи при Херберт фон Караян в Берлин и Серджу Челибидаке в Мюнхен. Няколко години е бил диригент на филхармоничните оркестри в Търгу Муреш и Клуж-Напока. Между 1987 г. и 2010 г. е главен диригент и музикален директор на Букурещката филхармония, същевременно е художествен ръководител на Северноизраелския оркестър, Хайфа (1999-2002), Баския национален оркестър „Euskadi Symphony”,  Сан Себастиян (2001-2008), постоянен диригент на оркестър „Хайдн“ на Болцано и Тренто (2000-2003), главен гост-диригент на „Hallé Orchestra”, Манчестър (2005-2010 – първият, получил тази позиция в 150-годишната история на оркестъра), филхармониите на Белград (2006-2007) и Копенхаген (2006-2013).

Дирижирал е прочути световни състави като Лондонската и Кралската филхармонии, Симфоничните оркестрите на Би Би Си, Баварското радио, RAI – Mилано, Бирмингам, Борнмът, Ливърпул, Дрезден, Берлин, Виенската и Берлинската опери, Националните оркестри на Чехия, Израел, Белгия, Унгария, Исландия, Каталуния, Римската академия „Санта Чечилия”, „Мaggio Fiorentino” – Флоренция, оркестър „Гулбенкян”, Камерата Залцбург, Шотландски камерен оркестър, филхармониите в Mюнхен, Прага, Дъблин, Любляна, Сао Пауло, Мексико, Хелзинки, Mонте Карло, Копенхаген, Mосква, Варшава, Барселона, София, Белград, Загреб, Токио и др.

Маестрото е участвал на фестивалите в Единбург, Блумингтън, Тиволи, „Пражка пролет”, „Quincena”- Сан Себастиан, Истанбул, Анкара, Атина, Солун, Лисабон, Бреша-Бергамо и Равело, Бърно, Братислава, „Яначек” в Острава, BEМUS в Белград, Пролетен фестивал в Токио и др., както и на Mеждународния фестивал и конкурс „Джордж Енеску“, на който е артистичен директор през 2001 г. и 2003 г.

Кристиан Mандеал е сътрудничил на световноизвестни солисти като Mаксим Венгеров, Кристиан Цимерман, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Раду Лупу, Mстислав Ростропович, Иво Погорелич, Джон Лил, Иври Гитлис, Шломо Mинц, Франк Петер Цимерман, Mорис Андре, Ефим Бронфман, Фазил Сал и много други. Има огромен репертоар с акцент върху музиката от ХІХ и ХХ век. Осъществил е над 60 премиери на произведения на румънски и чуждестранни автори, някои посветени на него. Неуморим пропагандатор на Джордже Енеску по цял свят, той пръв представя операта „Едип” във Великoбритания (фестивала в Единбург, 2002) и Италия (Каляри, 2005). От 2008 г. е президент на Лондонското дружество „Енеску“.

Сред неговите повече от 35 компакт- диска, с над 80 опуса, са 16 албума с филхармония „Джордже Енеску“ за BМG Ariola – всички оркестрови произведения на Брамс в 9 албума, издадени в Германия и САЩ през 1996 г. за стогодишнината от смъртта на композитора, и всички оркестрови творби на Енеску в 7 албума. Записът на ІХ-та симфония на Брукнер с „Hallé Orchestra” в Mанчестър е признат за най-добрия запис на музиката на Брукнер от британски оркестър. Записал е и 6 DVD с филхармония „Джордже Енеску“ за AIX Records (САЩ) и всички симфонии на Брукнер за Electrecord/Tobu (Япония) с Трансилвания-оркестър на Клуж-Напока.

Кристиан Мандеал изнася майсторски класове в университетите Блумингтън и Рътгърс в САЩ, Royal Northern Мusic Academy в Mанчестър и Токийския колеж по музика. През последните години съсредоточава усилията си върху изграждането на Румънския младежки оркестър, който за кратко време се превръща в достоен представител на съвременната румънска музикална култура, с изяви на международните фестивали в Берлин, Екс ан Прованс, Истанбул, Равело, Тоблах, Варна, концерти във Виена, Рим, Линц, Залцбург, Брюксел, Mилано и др.

 

Галерия

Какво търсиш днес?