Кристиан Александров

Интерпретацията на маестро Александров беше вдъхновяваща, чувствителна и балансирана, с красив лиричен израз и драматична дълбочина.“ (Ахрам, Кайро)

Вдъхновяващ диригент със силна дисциплина и внимание към всеки детайл – качества, които вдъхват живот на музикални творби от разнообразни жанрове и стилове.“ (Маркам Лайф)

 “Маестро Александров демонстрира безупречен диригентски похват.“ (Куриере Канадезе)

„Маестро Александров е прекрасен музикант със силна визия и задълбочени практически познания за оркестровия организъм. Отдава му се с лекота да извлече правилния звук, в правилния стил.“ (Андре Лаплант, пианист)

„Кристиан Александров предостави фино балансирано ръководство и обедини детайлно ориентиран подход с творческо вдъхновение.“ (Жак Израелиевич, цигулар)

Маестро Кристиан Александров е музикален директор и главен диригент на симфоничния оркестър Kindred Spirits в Торонто (Канада), музикален директор на Международната Музикална Академия в Торонто, артистичен директор на Фестивала за Съвременна Музика в Маркам (Канада) и артистичен директор на Международния Музикален Конкурс в Торонто. Кристиан Александров е дирижирал Internationale Bach-Collegium и Gächinger Kantorei в Щутгарт (Германия), Симфоничния Оркестър в Кайро (Египет), Симфоничния Оркестър и Хор на Хонг Конг, Симфоничния оркестър на Националното Радио и Телевизия в Молдова, Филхармоничния оркестър „Лютославски“ и Филхармоничния оркестър „Малавски“ в Полша, Оркестърът на Операта на Монреал (Канада), Симфоничният оркестър на Кралската Музикална Консерватория в Торонто, Камерния оркестър на Оуквил, Симфоничния оркестър на Гуелф, Филхармоничния оркестър на Етобико, Симфоничния оркестър „Моцартеум“ в София (България).

Кристиан Александров е работил с международно известните диригенти Шарл Дютоа, Густав Майер, Марин Алсоп, Хелмут Рилинг, Джон Морис Ръсел, Нурхан Арман, и Дейвид Аглер и Недялко Недялков. Дирижирал е концерти с участието на солистите Андре Лаплант, Кристина Петровска-Куилико, Жак Израелиевич, Ан Хобсън Пайлот, Джеймс Паркър, Лоренцо ди Бела. Кристиан Александров е дирижирал в концертни зали в Европа, Канада и Близкия изток, между които: залата „Рой Томпсън“, Центъра за Сценични Изкуства „Сони“, залата „Еторе Мацолени“ и залата „Глен Гулд“ в Торонто, Lieder Halle в Щутгарт, операта в Кайро, Концертната зала на Хонг Конг, зала „България“ и Националният Дворец на Културата в София.

Маестро Александров е дирижирал канадски и световни премиери на нови творби от Джон Уилиамс, Гари Кулеша, Брайън Кърънт, Лариса Кузменко, Даниел Фридман, Кевин Лау, Джеймс Кембъл, Константин Каравасилис, Хедър Шмит, Чан Уинг-Уа, Уернер Чан, Ерик Крийм. Дирижирал е също така премиерата в Канада на творбата „За върби и брези“ от международно известния композитор на филмова музика Джон Уилямс и световната премиера на Концерт за арфа и оркестър от Джеймс Кембъл. През 2017 г. маестро Александров дирижира разпродаден концерт в 3200-местния Център за Сценични Изкуства „Сони“ в Торонто с творби от композитора – носител на наградата Оскар А.Р. Рахман.

Кристиaн Александър говори английски, френски, руски и български и има работни познания по италиански, немски, латински, гръцки и иврит. Учил е антропология, психология, феноменология и когнитивни науки и е получил магистърски степени по оркестрово и хорово дирижиране, теология, управление в областта изкуствата, музикална теория и история от академии и университети в Торонто, Монреал, Щутгарт и София. Удостоен е с награди от Съвета за изкуства на Канада, Монреалския Университет, Международната Бах-академия в Щутгарт, Международната Фондация „Моцартеум“ в Залцбург, Фондацията „Отворено общество“ в Ню Йорк и Националната Музикална Академия в София.

През 2019 г. маестро Александров е избран за Артистичен Директор на Международния Музикален Конкурс в Торонто – благотворителна организация с мисия да предоставя възможности на млади музиканти да изпълняват, дирижират и творят музика, като същевременно получават професионално ръководство от водещи експерти в Университета в Торонто, Университета в Йорк, Симфоничния Оркестър на Торонто, Канадската Опера, Националния Балет на Канада, Кралската Музикална Консерватория и Музикалния Колеж „Глен Гулд“.

Маестро Александров е бил представител на Канада в Борда на директорите на Международната диригентска гилдия (2002-2008), член на Лондонския съвет по изкуствата (1999-2001) и на Института по камерна музика на Южно Онтарио (2004-2006). През 2007 г. е избран за съветник на международния семинар за диригенти на Международната диригентска гилдия, воден от маестро Йорма Панула (Финландия) и маестро Рафи Армениан (Канада). През същата година е избран за председател на първата международна конференция за диригенти в Торонто. През 2006 г. е поканен в Ню Йорк на творчески срещи с диригенти от престижните музикални университети „Джулиард“, „Пиер Монтио“ и „Истман“.

От 1996 г. маестро Александров преподава дирижиране и интерпретация в Международната Музикална Академия в Торонто, а от 2003 г. е консултант по музикално образование на Международната Бакалавърска Организация в Лондон (Англия). Между 2000 и 2005 г. преподава съвременни езици и интерпретация в Atelier lyrique на Монреалската Опера, а също така инструментална музика в Канадската Консерватория за Музика и Изкуства и в Академията „Уелдън Парк“ в Лондон.

През 1997 г. маестро Александрoв е поканен като асистентдиригент на оркестърa на Операта в Монреал за постановката на операта „Йенуфа“ от Яначек. Работата е оценена от критиката като „една от най-добрите постановки в историята на операта в Монреал“. През същата година Кристиан Александров работи и като консултант на международно известната Канадска актриса Луиз Марло и актьорите Марк Белан и Пиер Колинс.

Между 2000 и 2020 г. маестро Александров дарява стипендии на повече от 1000 деца с физически увреждания и на деца от семейства с ниски доходи, за да им помогне да учат да свирят на музикални инструменти. През 2015 г. той също дарява роял и орган на Великденския остров. Инструментите пътуват 36000 км с кораб и пристигат през 2016 г. за откриването на първото музикално училище в историята на това уникално общество.

Маестро Александров е член на Асоциацията на симфоничните оркестри в Канада, на Американската федерация на музикантите, на Американската лига на симфоничните оркестри, Гилдията на диригентите, Обществото „Глен Гулд“ в Канада, и Обществото по международни културни отношения в Швейцария.

Кристиан Александров е автор на публикациите: „Магнификат: три музикални прочита. Интерпретация на символизма и литературната форма в магнификатите от Х. Шуц, Й.С. Бах и В.А. Моцарт“ (Университета на Монреал, 2005 г.), „Анализ на управлението на Симфоничния оркестър и Операта в американския щат Юта“ (Университета на Торонто, 2004 г.), „Типология на формата на композициите за магнификат“ (Институт по музикознание на БАН, София, т. 1, 1997), „Енергийни взаимодействия между музикалния текст и звук: етюд на музикална философията” (Институт за философски изследвания на БАН, София, т. 3, 1996) и „Каещият се Давид от В.А. Моцарт, KV 469: философски, естетически, драматургичен и диригентски анализ“ (Националната Музикална Академия, София, 1994).

Галерия

Предстоящи събитияКакво търсиш днес?