Константин Добройков

През последните четири концертни сезона КОНСТАНТИН ДОБРОЙКОВ работи с различни български оркестри. От 2013 г. е главен гост-диригент на Държавната опера в Пловдив, от 2016 г. дирижира Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Паралелно с това концертира активно и в Словакия: с Радиосимфоничния оркестър в Братислава и със „Симфониета Братислава” – водещ камерен оркестър в Словакия. След специална покана от Държавната филхармония в Кошице, той дирижира концерти на оркестъра в два поредни сезона.

Роден в семейството на музиканти, Константин Добройков първоначално учи в Националното музикално училище „Добрин Петков” в Пловдив с две специалности – ударни инструменти и пиано. През 2003 г. продължава образованието си с ударни инструменти при известния перкусионист Майкъл Розен и с оркестрово дирижиране при Бриджет-Mишел Райшъл в Консерваторията в Оберлин. През 2010 г. получава магистърска степен по оркестрово дирижиране от Университета в Северна Каролина под ръководството на Рансъм Уилсън. Носител е на няколко награди и стипендии за академични постижения. Завършва докторантура по оркестрово дирижиране (2010-2013) в Университета в Бостън, където негови ръководители са диригентите Гунтер Шулер, Дейвид Хуус, Рансъм Уилсън, Ан Хауърд Джоунс.

В периода 2011-2013 г. той е асистент-диригент на Boston Civic Symphony Orchestra в многобройните му оперни, сценични и балетни продукции, както и на университетите в Бостън и Северна Каролина.

Практиката му на перкусионист е белязана с многобройни изяви със симфонични оркестри в цял свят. Той свири под палката на забележителни музиканти като сър Саймън Ратъл, Робърт Спано, Дейвид Зинман и Х. Робърт Рейнолдс.

Галерия

Какво търсиш днес?