Роденият в Австрия виолончелист КНУТ ВЕБЕР започва професионалната си кариера на 23-годишна възраст, когато става член на Берлинската филхармония. Преди това e съосновател на Камерния оркестър „Малер” с подкрепата на Клаудио Абадо.  Той е сред най-търсените виолончелисти днес. Свирил е с редица оркестри, сред които Симфоничния оркестър на Далас, Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия, Камерния оркестър Виена-Берлин, Президентските симфонични оркестри Анкара и Истамбул и се радва на добро сътрудничество с младежки оркестри в Германия, Швейцария и Австрия.

Кнут Вебер обикаля целия свят с прочутия ансамбъл „12 Cellisten der Berliner Philharmoniker“ („12-те челисти на Берлинската филхармония”), със „Stradivari Soloists”,  както и с „Берлински филхармоничен клавирен квартет”, с които прави записи за фирмите „EMI” и „Sony”.  Последното издание на квартета включва творба от холивудския композитор Дани Елфман, написана специално за състава. Той е и изявен камерен музикант, негови партньори са Еманюел Паю, Нелсон Фрейре, Мицуко Учида, оркестранти-солисти от Берлинската филхармония и много други. Музикалното му образование включва обучение при квартет „Албан Берг”, при словенския виолончелист Милош Млейник и немския виолончелист Волфганг Бьотчер. В допълнение е вдъхновението и влиянието на музиканти като Хайнрих Шиф, Давид Герингас и членовете на триото „Beaux Arts”.

Кнут Вебер е победител в международните конкурси по виолончело в Лиизен през 1994 г. и „Брамс” в Пьортшах през 1995 г. – Австрия, както и в конкурса „Габриели” в Берлин през 1999 г. От 2015 г.  е член на Управителния съвет на оркестъра и на Фондацията на Берлинските филхармоници. Той е съосновател на „Форум на Бронислав Хуберман“ и член на Истанбулската фондация за култура и изкуства, която организира Музикалния фестивал в Истанбул.

Свири на майсторски старинен инструмент, изработка на Давид Теклер през 1730 г.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?