Клаус Петер Флор

КЛАУС ПЕТЕР ФЛОР (р. 1953, Лайпциг) започва професионалния си път с обучение по цигулка, впоследствие и по кларинет във Ваймар, Лайпциг и Цвикау, след което следва дирижиране при Ролф Ройтер, Рафаел Кубелик и Курт Зандерлинг. Като студент печели първа награда на Международния конкурс за диригенти „Гжегож Фителберг“ в Катовице (1979). Оттогава изявите му на диригентския пулт го утвърждават като разпознаваема фигура с индивидуални и впечатляващи интерпретации. Известен е като познавач на австро-германския романтичен репертоар – Брукнер, Малер, Р. Щраус, Брамс, Шуман, Менделсон, Брух, и с траен интерес към славянския репертоар – записва Дворжак, Й. Сук, Шостакович.

Започва диригентската си кариера в германския град Зул (1981-1984), продължава като главен диригент на Берлинския симфоничен оркестър (Konzerthausorchester, 1984-1991) и на Тонхале – Цюрих (1991-1994). Гост-диригент е на Симфоничните оркестри в Далас, Западна Австрия, „Верди“ в Милано, Филхармоничния оркестър в Лондон, Малайзийската филхармония. Паралелно сътрудничи на големите немски оркестри – като Лайпцигския Гевандхаус и Щатскапеле – Дрезден. През 1988 дебютира с Берлинската филхармония.

В периода 2008-2014 е музикален директор на Малайзийската филхармония. След изявите си като главен гост-диригент на Миланския симфоничен оркестър „Джузепе Верди“ (2003-2008) за сезон 2017/2018 той е назначен за диригент по централно-европейския репертоар. За сезон 2018/2019 Флор е обявен за гост-диригент на холандския Het Gelders Orkest.

През последните сезони осъществява изключително успешни концерти с Лондонския симфоничен оркестър (Симфония № 3 на Брукнер), оркестър „Санта Чечилия“ в Рим с моцартова програма, Оркестъра за изпълнителски изкуства в Хього, Япония.

Флор е известен и в оперния жанр на сцените в Тулуза (с „Пророкът“ на Майербер, „Валкюра“ на Вагнер и „В долината“ на Ойген д’Албер). Поставя оперите „Фауст“ на Гуно, „Тристан и Изолда“ на Вагнер, „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, „Вълшебната флейта“ на Моцарт, „Хензел и Гретел“ на Хъмпердинг, в които сътрудничи с известни оперни режисьори. Постановката „Зигфрид“ на Вагнер, режисирана от Дейвид Маквикар, е реализирана в Националната опера в Страсбург, „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт – в Брюксел и на гастрол в Токио, „Вълшебната флейта“ на Моцарт – за Гранд Опера в Хюстън, „Еврианта“ на Вебер – за Холандската опера с участието на Кралския Концертгебау оркестър, „Бохеми“ на Пучини – за операта в Далас. Дирижира и редица други заглавия с Държавната и Немската опера в Берлин, с Мюнхенската, Дрезденската, Хамбургската и Кьолнската опера.

В обширната му дискография е включена серия от записи на Менделсон с Бамбергския симфоничен оркестър, наскоро преиздадени от Sony / BMG. От дългогодишното му сътрудничество с Миланския симфоничен оркестър „Джузепе Верди“ се ражда интегралът на Малеровите симфонии в концертни записи за Idagio. Записва „Азраел симфония“ на Йозеф Сук (2009) и Симфониите №№ 7 и 8 на Дворжак (2012) с Малайзийската филхармония за фирмата BIS.

Галерия

Предстоящи събитияКакво търсиш днес?