Клаус Петер Флор

КЛАУС ПЕТЕР ФЛОР  утвърждава престижната си международна кариера преди всичко с интерпретациите на Брукнер, Малер, Рихард Щраус, Брамс и Шуман. Той има голям афинитет и към произведенията на Шостакович, Дворжак и Сук и е записал много от тях по време на мандата си като главен диригент на Малайзийската филхармония.

Роден в Лайпциг през 1953, той започва музикалното си развитие с обучение по цигулка във Ваймар и Лайпциг, след това се насочва към диригентското изкуство под ръководството на Ролф Ройтер, Рафаел Кубелик и Курт Зандерлинг. През 1984 става генерален музикален директор на Берлинския Konzerthausorchester, започва редовните си контакти и с други големи немски оркестри като Лайпцигския Gewandhaus и Дрезденската Staatskapelle. През 1988 дебютира с Берлинската филхармония, където отново е канен още два пъти.

В своята кариера е имал позиции в много прочути оркестри, сред които Лондонският филхармоничен оркестър, Симфоничният оркестър на Далас, оркестър Tonhalle в Цюрих и Малайзийски филхармоничен оркестър, където е музикален директор от 2008 до 2014. По покана на Рикардо Шайи е бил главен гост-диригент на Симфоничния оркестър на Милано „Джузепе Верди“ (2003 – 2008) и е назначен там за музикален директор от сезон 2017/2018, с мисия да разширява западноевропейския репертоар на оркестъра. През 2018/2019 е гост-диригент на оркестър Het Gelders (Нидерландия).

В последните сезони дирижира с изключителен успех и акламации от критиката концерти с Лондонския симфоничен оркестър (Симфония № 3 на Брукнер) и Оркестър „Санта Чечилия“ в Рим с изцяло Моцартова програма. Предстоящите му ангажименти включват продължително сътрудничество с оркестъра Het Gelders, изпълнения с Южнонидерландската филхармония, Симфоничния оркестър на Далас и Оркестъра на Центъра за сценични изкуства в Хиого (Япония).

Както и с оперните театри в Германия, маестро Флор има дълга връзка с Théâtre du Capitôle в Тулуза, където дирижира новите постановки на „Пророкът“ на Майербер, „ В долината“ на д’Албер и „Валкюра“ на Вагнер. Предишни продукции с негово участие са „Фауст“ на Гуно, „Тристан и Изолда“ на Вагнер, „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, „Вълшебната флейта“ на Моцарт и „Хензел и Гретел“ на Хумпердинк. Той си сътрудничи с прочути режисьори – Гьотц Фридрих, Йоахим Херц, Хари Купфер, Никола Джоел, Мариам Клемент, Уолтър Сътклиф. Сред оперните му ангажименти са и „Зигфрид“ на Вагнер с режисьор Дейвид Маквикар в Националната опера на Рейн в Страсбург, „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт и „Нюрнбергските майстори-певци“ на Вагнер в театър „Ла Мони“ в Брюксел (с тях прави турне в Токио), „Вълшебната флейта“ на Моцарт в Гранд опера в Хюстън, „Еврианта“ на Вебер в Нидерландската опера с Кралския оркестър Concertgebouw и „Бохеми“ на Пучини в операта в Далас. Дирижирал е и множество други заглавия в Staatsoper и Deutsche Oper в Берлин, държавните оперни театри в Мюнхен, Дрезден, Хамбург и Кьолн.

Диригентът има обширна и разнообразна дискография, включваща и серия записи на Менделсон с Бамбергските симфоници, наскоро преиздадена от Sony/BMG. В резултат на дългогодишната му работа със Симфоничния оркестър на Милано „Джузепе Верди“ съставът става първият италиански оркестър, записал в концерти на живо всички симфонии на Малер за IDAGIO. Маестро Флор е записал и Симфония „Азраел“ от Йозеф Сук (2009) и Симфонии № 7 и 8 на Дворжак (2012) с Малайзийската филхармония за лейбъла BIS.

Галерия

Какво търсиш днес?