Международната кариера на маестра Кери-Лин Уилсън като гост-диригент продължава вече повече от двадесет години, като ръководи някои от най-престижните оркестри в света – като Лосанджелиската филхармония и Симфоничния оркестър на Баварските рундфункс – и опери в най-добрите оперни театри в света, включително Кралската опера Ковънт Гардън, Баварската държавна опера, Болшой театър и Виенската държавна опера. Творчеството на г-жа Уилсън е оценено като „ярко оформено и нюансирано“ от The New York Times и „елегантно проницателно“ от The Telegraph. Тя получава номинация за диригент на годината от наградите Opus Klassik 2020 за записа на „Сигисмондо“ от Росини с Bayerische Rundfunk.

Сезонът 2021/22 на Кери-Лин Уилсън включва концерти с Оркестъра на NHK, Руския национален оркестър, Пражката филхармония, Одеската филхармония, Мюнстерския симфоничен оркестър, Литовския национален оркестър, Софийската филхармония, Филхармонията на Гран Канария, както и специален гала концерт на AIDS-Stiftung с Дойче опер-Берлин. Скоро тя ще се завърне в Болшой театър, за да дирижира „Кармен“, в Канадската оперна компания, за да дирижира „Мадама Бътерфлай“, и във Варшавската национална опера, за да дирижира „Евгений Онегин“.

Въпреки сътресенията, причинени от пандемията през миналия сезон и многото отменени ангажименти, маестра Уилсън все пак дебютира на Моцартвохе в Залцбург, като ръководи откриващия концерт, съставен от симфонични и оперни акценти (излъчен по Arte), и дирижира спектаклите на „Травиата“ в Баварската държавна опера, „Бал с маски“ и „Травиата“ в Болшой театър, както и концерт в Джулиард. Миналия декември Кери-Лин Уилсън почти дебютира в Парижката национална опера, репетирайки „Кармен“ в продължение на две седмици, преди театрите във Франция да бъдат затворени. Тя е поканена отново да дебютира през следващия сезон.

Последните акценти в оперната ѝ кариера включват „Кармен“ в Кралската опера „Ковънт Гардън“; „Тоска“, „Мадам Бътерфлай“ и „Травиата“ във Виенската Щатсопера, последните две опери, както и „Сивилският бръснар“ в Баварската Щатсопера, „Лейди Макбет от Мценск“ и отново „Травиата“ в Операта в Цюрих, „Дон Карло“, „Йоланта“, „Манон Леско“, „Тоска“, „Травиата“ и „Бохеми“ в Болшой театър, „La Fanciulla del West“ и „Aida“ в Английската национална опера, „Русалка“ в Чешката национална опера, „Риголето“ в Норвежката национална опера, „Der fliegende Holländer“, „Евгений Онегин“, „Борис Годунов“ и „Кармен“ в Полската национална опера и „Фауст“ във Вашингтонската национална опера. Тя е първата жена диригент, ръководила опера в Арена ди Верона, където дирижира „Тоска“ и „Мадам Бътерфлай“; Нов национален театър (ННТ) Токио, където ръководи „Мадам Бътерфлай“ и Опера ди Рома, където дирижира „Аида“.

На концертната сцена маестра Уилсън е ръководила Симфоничния оркестър на Сан Франциско, Филхармонията на Лос Анджелис, Виенския камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Баварските рундункс, Руския национален оркестър, Пражката филхармония, Симфоничния оркестър на RAI, Фестивалния оркестър на Равиния, Симфоничния оркестър на Сиатъл, Националния оркестър на Франция, Радиофилхармонията на NDR, Симфоничния оркестър на Торонто, Симфоничния оркестър на Монреал и др.

Уилсън е израснала в Уинипег, Канада, където от ранна възраст изучава флейта, пиано и цигулка. Още като студентка в Джулиард тя асистира на Клаудио Абадо на фестивала в Залцбург и печели стипендия от Музикалния център в Тангълууд. След като завършва Джулиард с магистърска степен по флейта и дирижиране, тя е назначена за асоцииран диригент в Симфоничния оркестър на Далас.

Галерия

Какво търсиш днес?