Оптимизмът, жизнеността и радостното излъчване са елементи от богатата и завладяваща личност на КАМИЙ ТОМА. Младата френско-белгийска виолончелистка, която подписа през април 2017 г. ексклузивен договор с Deutsche Grammophon,  разбира силата на изкуството да събира хората, да обединява личности от различни страни, култури и социални среди. Нейната харизматична артистичност е движена от страстта към живота и желанието да вдъхновява другите да отворят сърцата си за чудото и емоцията на класическата музика. „Силно вярвам, че музиката има силата да разтвори сърцето, да те кара да усещаш всичко с по-голяма интензивност” – казва тя – „Музиката дава надежда за красотата и величието на човешката душа.”

Нейният втори албум  „Voice of Hope” е издаден през юни 2020 г. В основата му е световният премиерен запис на Концерта за виолончело и оркестър „Never Give Up” от известния турски пианист и композитор Фазил Сай – отговорът на твореца на терористичните атаки в Париж и Истанбул, написан специално за Тома, която го изпълнява за първи път в Париж през април 2018 г. Това е първият класически албум, записан в партньорство с УНИЦЕФ, отразяващ желанието на виолончелистката да помага на другите чрез своята музика.

Камий Тома е родена през 1988 г. в Париж. Започва да свири на виолончело на четиригодишна възраст, постига невероятно бърз напредък и започва да взема уроци при Марсел Бардон в Националната консерватория в Париж.  Продължава обучението си в Германия – във Висшето училище за музика „Ханс Ейслер” в Берлин при  Щефан Форк и Франс Хелмерсон, и Висшето училище за музика „Ференц Лист” във Ваймар при Волфганг-Емануел Шмид.

Тя  е лауреат на много конкурси, сред тях са: „Леополд Белан” в Париж, „Едмон Баер” в Брюксел, „Антонио Янигро” в Пореч – Хърватия. През 2014 печели наградата за изгряваща звезда Les Victoires de la Musique (френският еквивалент на наградите „Грами“ в САЩ). В същата година, поканена да представи Белгия в конкурса на Европейския съюз за радио и телевизия, е удостоена с първа награда и обявена за „Нов талант на годината”. През 2017 г. нейният албум „Reminiscences“ печели наградата „Echo Klassik“.

Таланливата виолончелистка  покорява световните сцени със зашеметително темпо. Тя вече е работила с диригенти като Пааво Ярви, Мико Франк, Марк Сустро, Кент Нагано, Стефан Деньов. С много европейски оркестри, сред които: Синфония Варсовия, Филхармонията в Баден Баден, Оркестър Ламурьо, Националния оркестър в Лил, Филхармоничния държавен оркестър в Хамбург, Брюкселска филхармония, Словашки филхармоничен оркестър, Симфоничен оркестър на Словашкото радио, Симфоничния оркестър на Бретан, Кралската филхармония в Лиеж, Националния оркестър на Бордо и др.

Акценти от миналия сезон 2021/22 са дебютът ѝ с Филхармонията на Лос Анжелис в зала „Уолт Дисни” с Концерт за виолончело и оркестър от Елгар и с Филхармония „Артур Рубинщайн”  в Лодз – Полша, както и голямо концертно турне в Северна Америка и Азия.

Камий Тома свири на инструмент Страдивари „Фойерман” от 1730 г., предоставен ѝ от Музикалната фондация Nippon.

текст – Янина Богданова

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?