Френско-белгийската виолончелистка КАМИЙ ТОМА изгрява на международната сцена през 2010г., когато печели заветно място в списъка на звукозаписната фирма Deutsche Grammophon – тя е първият виолончелист, подписал договор с престижния лейбъл за повече от 40 години. Камий Тома е родена в Париж.
Започва да учи виолончело на четиригодишна възраст. Заради бързия ѝ напредък още на 10 години е приета в Националната консерватория в Париж. След завършването ѝ, продължава да учи в Консерваторията за музика и танци в Aulnay-sous-bois – Франция. Завършва обучението си в Германия – във Висшето училище за музика „Ханс Ейслер” в Берлин и във Висшето училище за музика „Ференц Лист” във Ваймар.
Камий побеждава в много конкурси, сред тях са: „Леополд Белан” в Париж, „Едмон Баер” в Брюксел, „Антонио Янигро” в Пореч – Хърватия. През 2014 печели наградата за изгряваща звезда Les Victoires de la Musique (френският еквивалент на наградите „Грами“ в САЩ). В същата година, поканена да представи Белгия в конкурса на Европейския съюз за радио и телевизия, тя е удостоена с първа награда и обявена за „Нов талант на годината”. През 2017 г. нейният албум „Reminiscences“ печели наградата „Echo Klassik“. Известният турски композитор и пианист Фазил Сай създава специално за Камий Тома своя виолончелов концерт „Never Give Up”.
Тя завладява световните сцени с поразително темпо. Работила е с много европейски оркестри, сред които: Синфония Варсовия, Филхармонията в Баден Баден, Оркестър Ламурьо, Националния оркестър в Лил, Филхармоничния държавен оркестър в Хамбург, Оркестър де Пикардия, Брюкселската филхармония, Словашкия филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Словашко радио, Симфоничния оркестър на Бретан, Кралската филхармония в Лиеж и др.
Сред диригентите, с които е работила, са Пааво Ярви, Мико Франк, Марк Сустро, Кент Нагано, Дарил Анг, Стефан Деньов и др.
Талантливата изпълнителка свири на инструмент Страдивари „Фойерман” от 1730 г., предоставен ѝ от Музикалната фондация Nippon. И с лък, дело на Еужен Сартори – той е отпуснат на виолончелистката от фондацията Roi Baudoin – Fonds Bollandse.

Галерия

Предстоящи събитияМинали събитияКакво търсиш днес?