Камен Асенов (1980) е куклен актьор. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2002 в класа на проф. Румен Рачев. След завършването си работи две години във Варненския куклен театър, а от 2004 е щатен актьор в Столичен куклен театър. Участва в постановки като „Питър Пан“, „Малкият принц“, „В лунната стая“, „Обувки за щастие“, „Грозното пате“, „Български народни приказки и песни“, „Любопитното слонче“, „Приказка за елфи“, „Вампирова булка“, „Младият принц и истината“ и „Авеню Q“. Снимал се е в сериалите „Кафе пауза“, „Тя и той“ и „Стъклен дом“.

В периода 2020 – 2021 изпълнява ролята на Лорд Фаркуод в мюзикъла „Шрек“, който се играе в Операта. През 2023 играе Планктон в мюзикъла „Спондж Боб“ в Столичен куклен театър, под режисурата на Уест Хайлър. Асенов е по-известен с озвучаване на филми, сериали и анимации. Озвучава известни американски сериали като „Матлок“, „Да, мило“, „Грозната Бети“, „Скандално“, „Щитът“ и др. Също така дава гласа си за хитови анимационни сериали като „Войната на зверовете“, „Лабораторията на Декстър“, „Легионът на супергероите“, „Междузвездни войни: Войната на клонингите“ и др. Често изпълнява и певческата част в дублажите.

Женен е за актрисата Венцислава Асенова, която се запозна с най-малките меломани на концерта „Истории с вълшебните флейти“, който се състоя на 19 ноември 2023 в Камерна зала „България“.

Галерия

Какво търсиш днес?