Калуди Калудов

Роден на 15.03.1953 г. в село Любен Каравелово. Средното си образование завършва в СТУМ (средно техническо училище по машиностроене), град Варна. След завършване на средното си образование кандидатства и бива приет и назначен като артист-хорист в новосформиралия се „Ансамбъл на
военоморските сили”. В него работи от  1971 до 72 година. Там прекарва и военната си служба до 1974 год.
По време на службата си се явява на националният конкурс „Светослав Обретенов” в град Провадия и получава бронзов медал. След това бива приет и завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска в периода 1974-78г.
На 15.01.1978г дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – „Травиата”. По-късно изпълнява същата роля в „Театър Виелки” , Варшава, където става постоянен гастрольор в „Риголето”, „Бохеми”, „Бал с маски”, „Дон Карлос”, „Княз Игор” и др.
От 12 декември 1978 година е солист на Национална опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона.
Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с „Реквием” на Верди в Лондонската легендарна зала „Карнеги Хол”, а впоследствие с ролята на Форесто от операта „Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. След това светкавично следват договори в Чикаго, Бордо, Моден, Мюнхен, Берлин и т.н.
Дебюта му в Миланската скала е през 1985 година. Пее в „Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно 1991 в операта „Атила” на Верди и 1992 г. в операта „Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Чили, Бразилия, Япония, Южна Корея, Австралия.
Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който от 1994 година е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. Там той взема участие в постановки на „Селска чест”- Маскани, „Палячи”- Леонкавало, „Аида” и „Силата на съдбата”- Верди, „Летящия холандец” на Вагнер и др.
Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света през последните 15 години на XX век като Мирела Френи, Мара Зампиери, Джун Андерсън, Катя Ричарели, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтов, Гена Димитрова, Мария Гулегина, Черил Студер, Пласидо Доминго, Владимир Атлантов, Пиеро Капучили, Хуан Понс, Карло Косута, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Паата Бурчуладзе, Джорджо Дзанканаро, Самюел Реми и др. и с диригенти като Зубин Мета, Клаудио Абадо, Чарлс Макерас, Рикардо
Мути, Фабио Луизи, Марчело Виоти и много др.
Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. Като се започне с Вердиевите – Алфред от „Травиата”, Радамес от „Аида”, Дон Карлос, Дон Алваро от „Силата на съдбата”, Манрико от „Трубадур”, Херцогът от „Риголето”, Рикардо от „Бал с маски”, Ернани и др., Пучиниевите Каварадоси – „Тоска”, Рудолф – „Бохеми”, Де Грийо – „Манон Леско”, Калаф – „Турандот”. Към тях трябва да се прибавят още главните тенорови роли от опери на Доницети, Росини, Белини, Бизе, Понкиели, Леонкавало, Маскани,
Джордано и др., а от руската класика – Дмитрий от „Борис Годунов”, Владимир от „Княз Игор”, Княз Голицин от „Хованщина”, Ленски от „Евгени Онегин”. Внушителен е и концертния му репертоар, в чийто списък наред с Реквиемите на Моцарт и Верди, с Деветата симфония на Бетовен, се четат още и „Stabat Mater” от Росини и Дворжак, както и „Меса Глаголица” от Яначек.
Има студийни записи и издания на Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща „Гега ню”, видеозапис на RAI на операта „Атила” на Верди в Миланскатаскала и др.
През 1992 година Калуди Калудов е един от основателите на Оперния фестивал „Viva il canto” в Чешин, Полша, на който е артистичен директор в продължение на 13 години.
В последните години, паралелно с изпълнителската си дейност активно се занимава и с вокална педагогика. Прави Майсторски класове в България, Румъния, Бразилия, Полша, Финландия, Италия, Корея, Австралия, Бразилия и др. През 2003 година преподава в Музикалната академия на Катовице,
Полша, където защитава научна преподавателска степен – доктор.
През 2005 година се завръща в България. Най напред преподава в НБУ. След това през 2009 спечелва конкурс за директор на ОФД-Пловдив, която ръководи известно време.
Сега продължава творческата си дейност. Пее по различните световни сцени, прeподава и се занимава с благотворителна дейност. Почетен е гражданин на град Варна.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?