Калина Владовска

КАЛИНА ВЛАДОВСКА (р. 1999) е изпълнителка-перкусионистка с активно солово и ансамблово присъствие на концертната сцена. Още като възпитаничка на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ с преподавател Мария Палиева, тя получава специалната покана за солов концерт за маримба в Амстердам с Мандолинения ансамбъл на Амстердам, с диригент Нелеке тер Берг. На академично ниво продължава обучението си в Кралската консерватория в Хага, в която завършва бакалавърско ниво през 2022 г. и продължава с магистратура. Учи при българската маримбистка и перкусионистка Татяна Колева. През втората си година като студент тя печели първа награда на престижния конкурс „Принцеса Кристина“. Това ѝ предоставя възможности за нови солови концертни участия в Огледалната зала на Концертгебау (с излъчване по Нидерландското национално радио); турне като солист на Концерт за ударни инструменти „Заклинания“ на Е. Раутаваара с Младежкия оркестър на Нидерландия (сезон 2019/2020). За сезон 2022/2023 е приета като член на Перкусионна група Хага.

Ансамбловите ѝ участия са не по-малко важни и активни. Още от 2017 Владовска е приета в „Младежката перкусионна формация“, носител на наградата „Ансамбъл на годината“ през 2012 с артистичен ръководител Татяна Колева.

През ученическите си години в продължение на пет години е постоянен член на състава на Филхармония „Пионер“, като след това продължава периодично да се включва в него. Присъединява се към оркестъра за турнето му в Музикферайн, Виена. Концертира с многобройни състави в Нидерландия, сред тях са: Оркестърът на северна Нидерландия, Оркестърът на музикалния театър Схевенинген и Младежката академия към оркестър Метропол.

текст –  Милена Божикова

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?