Диригентът и композитор ЙОХАНЕС КАЛИЦКЕ е роден през 1959 в Кьолн, където между 1974 и 1976 изучава църковна музика. Следва в Кьолнската Музикална академия при Алоис Контарски – пиано, дирижиране при Волфганг фон дер Намер и композиция при Йорк Хьолер, а по-късно и електронна музика при Ханс Улрих Хумперт. Със стипендия от Германската Фондация за академично обучение (Studienstiftung des Deutschen Volkes) специализира в IRCAM (Центъра за изследване на звука в сферата на електронната и авангардната музика) в Париж, където е ученик на Винко Глобокар.

Първият му ангажимент като диригент е през 1984 в Музикалния театър в Ревир – Гелзенкирхен, където е главен диригент от 1988 до 1990. През 1991 става артистичен директор и диригент на Ensemble MusikFabrik, на който е съосновател. Той е редовен гост-диригент на ансамблите Klangforum и Ensemble Modern във Виена, Collegium Novum в Цюрих, както и на редица симфонични състави, като оркестъра на Северногермандското радио (NDR), Симфоничния оркестър на BBC, Симфоничния оркестър Baton Rouge – САЩ и Мюнхенската филхармония. Дирижирал е и оперни продукции в Държавната опера „Унтер ден Линден“ в Берлин и в Операта в Щутгарт. Участвал е на Виенския фестивал, Мюнхенското биенале и фестивала в Залцбург. Имал е турнета в Русия, Япония и САЩ. Неговите многобройни записи, издадени на CD, допълват представата за работата му като интерпретатор на класическа и съвременна музика.

Като композитор Йоханес Калицке е получавал поръчки за Музикалните дни в Донауешинген, Ultraschall – Берлин и др. Писал е оркестрови произведения за Фестивала за нова музика Eclat в Щутгарт, за Радиосимфоничния оркестър на Виена и Хамбургския симфоничен оркестър. Първата му музикалнотеатрална творба „Известие за смъртта на музиканта Джак Тиргартен“ е представена премиерно на Мюнхенското биенале през 1996, втората му опера „Молиер или палачите на комедианта“ е по поръчка на провинция Шлезвиг-Холщайн, а в Бременската опера е премиерата на третата му опера „Ад“ по текст на Петер Вайс. Операта по романа „Обладаният“ от Витолд Гомбрович е поръчана от Theater an der Wien през 2010. От Аугсбургската филхармония получава през 2011 поръчка за оркестрова музика към немия филм „Веберови“ (от 1927), а операта „Пим“ по Едгар Алан По му е поръчана от театъра в Хайделберг. Напоследък той продължава да композира оркестрова музика към ранни експресионистични неми филми, получава и нови поръчки за Дните на Новата музика във Витен и за Каринтско лято 2019.

Преподавателската му работа включва семинари по ансамблово свирене в Университета по изкуства „Фолкванг“ в Есен и в Академията в Хановер. Ръководи форума за ансамблово свирене на летните курсове в Дармщат и диригентския форум за ансамблова музика на Германския музикален съвет. Провежда и курсове по дирижиране в Лятната академия в Залцбург. От 2015 той е професор по дирижиране в Университета „Моцартеум“ в Залцбург, гост-преподавател е в Музикалното училище „Рейна София“ в Мадрид и Музикалната консерватория в Цюрих.

Йоханес Калицке е носител на множество награди, сред които и наградата на град Кьолн „Бернд Алоис Цимерман“. През 2003 получава стипендия за творческа работа в Академията „Вила Масимо“ в Рим. От 2009 той е член на Берлинската академия за изкуства, а от 2015 е член и на Баварската академия за изящни изкуства в Мюнхен.

текст – Анди Палиева

Галерия

Предстоящи събитияКакво търсиш днес?