ЙОХАНЕС ВИЛДНЕР е един от най-изявените съвременни австрийски диригенти. Изучавал е дирижиране, цигулка и музикология във Виена и Италия. Дългогодишният му опит с Виенската филхармония и оркестъра на Виенската опера е оставил отличителен отпечатък върху неговия диригентски маниер.

Бил е главен диригент на Пражката и Лайпцигската опери, от 1997 в продължение на десет години е главен музикален директор на Нов филхармоничен оркестър на Вестфалия (Германия). Между 2010 и 2014 е бил главен гост диригент на BBC Concert Orchestra в Лондон. През 2014 става директор на Австрийския оперен фестивал Oper Burg Gars, същата година получава място като професор по дирижиране във Виенския университет за музикално и сценично изкуство. От сезон 2019/2020 е и главен диригент на Sønderjylland Symphony Orchestra в Зондерборг (Дания).

Той редовно гостува на големи оперни сцени като Нов национален театър в Токио, Театър „Карло Феличе” – Геноа, „Арена ди Верона”, оперите в Лайпциг, Дюселдорф, Грац, Залцбург, Прага и Загреб.  Дирижира значими оркестри като Лондонската филхармония и Кралския симфоничен оркестър, филхармониите на Санкт Петербург, Берлин,  Дрезден, Лайпциг, Виена, Токио, Хонконг, Симфоничния оркестър на Баварското  Радио, оркестър Sinfonica Siciliana в Палермо, Китайската филхармония и Симфоничния оркестър на Шанхай.

Йоханес Вилднер има записи за над 100 компактдиска, DVD и видеоклипове, сред които „Прилепът” на Йохан Щраус, „Така правят всички” и „Сватбата на Фигаро” на Moцарт, „Кармен” на Бизе, Трета и Девета симфонии на Брукнер, всички творби на Роберт Шуман за пиано и оркестър с пианиста Лев Винокур, концерта за цигулка на Бетовен (солист Александре да Коста) с Виенския Радиосимфоничен оркестър, Седма симфония на Бетовен със Симфоничния оркестър на Тайпе, както и произведения на забравени композитори като Фредерик д’Ерланже и Валтер Браунфелс с BBC Concert Orchestra, както и неизвестни досега творби на Ерих Цайсл, Йозеф Маркс и Йохан Непомук Давид с Радиосимфоничния оркестър на Виена.

Какво търсиш днес?