ЙОСИФ РАДИОНОВ продължава традициите на именитите си учители професорите Владимир Аврамов и Леон Суружон. Лауреат е на първи награди от Националния конкурс „Светослав Обретенов” (1972) и от Първия международен конкурс-фестивал за камерна музика в Осака, Япония. Гостува като солист и камерен изпълнител в европейските страни, в Турция, Колумбия, Куба, Съединените щати, Далечния Изток, Южна Африка. Като член на цигулково дуо с цигуларя Ангел Станков свири на сцените на Гевандхаус – Лайпциг, Сънтори хол – Токио, Уигмор хол – Лондон, Московската консерватория, Чикагския университет и пр.

В годините 1982–1993 е концертмайстор на Софийскатa филхармония. Освен изпълнител на класическите шедьоври, Радионов поощрява написването и на редица нови композиции от наши и чужди автори, на които става първи изпълнител и пропагандатор. Реализира десетки записи за националните телевизионни и радио програми, Би-Би-Си – Лондон, Йомиури телевижън – Япония, Радио Москва, за много плочи, касети и компактдискове.

Йосиф Радионов концертира и с пианистката Зорница Радионова, с която посещават трикратно Съединените щати, Ирландия, Германия, Испания, Турция, Русия и други. Записали са три компактдиска със славянски, западно-европейски и български шедьоври. В един от отзивите на испанското издание ABC (ftадрид 1991) Радионов е наречен „майстор на топлия чист звук, естествената и деликатна интерпретация, стилно интерпретиращ Моцартовия Трети концерт”. В американския The Lamoni Chronicle от 2 март 2006 за цигуларя се казва, че „грабна сърцата на слушателите си” в една „вечер на силни емоции и малко сълзи”.

Повече от 30 години Радионов води клас по цигулка в музикалната академия. Негови ученици получават успешна професионална реализация, награди от международни конкурси, участия в български и чужди състави. Сред тях са Йоанна Каменарска, Валя Дервенска и Мартин Пантелеев.

Галерия

Минали събития


18.12.1988 Матине
10.03.1985 Концерт
10.03.1985 Матине
12.01.1983 Концерт
25.11.1982 Концерт

Какво търсиш днес?