ЙОСИФ ГЕРДЖИКОВ е един от най-пристрастените и изявени интерпретатори на бароковата музика у нас. В творческата му дейност са вписани разностранни изяви, свързани с неговото активно присъствие на музикалната сцена. Освен диригент, осъществил премиерни за България изпълнения на мащабни кантатно-ораториални творби, той е певец, пианист и талантлив педагог. Неговото израстване е свързано с хор „Бодра смяна”, обучение в Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, която завършва със специалностите Хорово и Оркестрово дирижиране при проф. Лилия Гюлева и проф. Васил Казанджиев.

Йосиф Герджиков е създател на „Хенделово общество” в България през 1991, паралелно с което започва и педагогическата му дейност. Той е един от съоснователите на Театралния колеж „Любен Гройс”, където преподава и до днес. От 2004 той преподава в Театралния департамент на ПУ „Паисий Хилендарски“. Създател е на вокалната формация „Български гласове“, поканен е за ръководител на вокалната формация „Юлангело”, с която в продължение на 15 творчески сезона музицира в цял свят.

Като диригент и певец Йосиф Герджиков има активна звукозаписна дейност с поредица компактдискове и записи за фонда на БНР. Диригентът е съосновател на Баховото общество в България, с чийто ансамбъл интерпретира най-известните творби на Й. С. Бах – „Матеус пасион“,  „Йоханес пасион“, „Високата меса“ в си минор, „Коледна оратория“, различни кантати, както и ораториите „Израел в Египет“ и „Месия“ от Хендел.

Присъствието на Йосиф Герджиков в музикалния живот е свързано и със значими за България премиери: концертно изпълнение на операта „Царицата на феите” от Хенри Пърсел (1998), Stravaganza dei Medici (2006) и Баховия „Йоханес пасион“ (2011), Хенделовата оратория „Израел в Египет“ (2018) и др.

текст – Анди Палиева

Галерия

Какво търсиш днес?