Йорген ван Райен

Първият тромбонист на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам ЙОРГЕН ВАН РАЙЕН е известен и търсен солист, който популяризира своя инструмент с представянето на нови творби за тромбон и изпълнението пред най-широка аудитория на съществуващия репертоар. Специализирал се е и в свирене на бароков инструмент. Като солист е свирил в повечето европейски страни, в САЩ, Канада, Япония, Китай, Корея, Русия, Сингапур, Австралия, с прочути оркестри – Кралския Концертгебау оркестър, Симфоничните оркестри на ВВС, Далас, Романска Швейцария, Антверпен, Котбус, Берлинското радио, Чешката филхармония и филхармониите в Хага, Ротердам, Кьолн, Токио, Тайван, Нагоя и др.

По покана на Клаудио Абадо става първи тромбонист и на фестивала в Люцерн. Бил е главен гост-солист на много оркестри, като Филхармонията в Лос Анджелис, оркестъра на Баварското радио и Нюйоркската филхармония. Той е и активен камерен музикант, свири в ансамбли като New Trombone Collective, RCO Koper и Brass United. Преподава в Консерваторията в Амстердам и е гост-професор в Кралската музикална академия в Лондон. Свири само на инструменти „Антоан Куртуа”, има издадени пет самостоятелни компактдиска за фирмите Channel Classics и BIS.

За него са писали нови произведения редица композитори, като Джеймс Макмилън, Калеви Ахо, Флориан Майер, Брайс Деснер и др.

Лауреат на международните тромбонови конкурси в Тулон и Гебвилер, той е и носител на Нидерландската награда за музика, най-високото отличие на Холандското министерство на културата, както и наградата на Фондация „Borletti-Buitoni”.

Какво търсиш днес?