Снимка на Иво Върбанов

ИВО ВЪРБАНОВ е роден на 15 ноември 1972 г. в Плевен в семейството на музиканти. Дядо му е талантлив пианист, макар и непрофесионален. Майка му свири на виолончело, а леля му – на пиано. Първите си уроци по музика момчето получава от Елеонора Карамишева. След това майка му подписва договор в Италия и той се премества с нея в Санремо, където прекарва следващите 12 години. От 1987 до 1993 работи с Рикардо Бертацоло и Илонка Декерс. На 21 години заминава да специализира пиано в Англия. Най-напред учи в Кралския северен музикален колеж, след това – и в Кралската музикална академия, при Суламита Ароновска и Франк Уибаут. Завършва обучението си през 1998 и участва в майсторските  класове на Александър Лонкуич и Лев Наумов. Талантът му не остава незабелязан на Острова и наградите се зареждат една след друга. Започва да издава и компакт дискове с класически произведения. През 2001 създава квартет „Воланд“, в който заедно с Христо Йоцов, Радосвет Кукудов и Михал Древновски изпълнява съвременни произведения за пиано и перкусии. Свири в най-престижните световни концертни зали, сред  които са „Карнеги Хол“, „Уигмор Хол“, „Роял Фестивал Хол“ и Филхармоничната зала на Санкт Петербург.

Самият Иво Върбанов води майсторски клас в Националното музикално училище в София, Висшето училище по музика в Люцерн, Швейцария, и музикалното училище „Радом“ в Полша. След тригодишно прекъсване поради заболяване от левкимия (2009 – 2012), пианистът се завръща на сцената и свири на концерти в „Royal Festival Hall“ с Кралския филхармоничен оркестър на Лондон, а също така –  в „Kings Place“ и „Cadogan Hall“.

Негови записи са излъчвани по Българското национално радио, Българската национална телевизия, BBC Radio и RAI 3. През 2015 Иво Върбанов открива новия творчески сезон на Симфоничния оркестър на БНР с Концерта за пиано на Димитър Ненов. Този концерт, заедно с друга представителна творба на Ненов –  Балада №2 , по-късно е включен и в компактдиска, осъществен изцяло по инициатива на изпълнителя с Кралския Шотландски национален оркестър, дирижиран от Емил Табаков. Албумът бе представен на 11 юни 2017 в залата на НМА „Панчо Владигеров“ и впоследствие беше отличен с наградата „Музикален проект на годината“ в националната анкета „Музикант на годината 2017“.

Галерия

Какво търсиш днес?