През повече от 30-годишната си успешна диригентска кариера ИВАН КОЖУХАРОВ е дирижирал над 1300 концерта и оперни спектакли с всички български и редица чуждестранни оркестри. Гостувал е в повече от 21 държави на четири континента. Репертоарът му включва повече от 50 опери и над 600 произведения от 180 автори.

Иван Кожухаров е роден в Трявна през 1950. Завършва с виола Музикалното училище в Русе, две години учи в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, след което продължава образованието си в Държавната консерватория „Н. Римски-Корсаков” в Санкт Петербург. Учи оперно-симфонично дирижиране при професорите И. Е. Шерман, Н. С. Рабинович, Арвид и Марис Янсонс и завършва през 1976 с отличие като първенец на випуска, а дипломният му спектакъл на „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт е заснет от руската телевизия.

След завръщането си в България работи като диригент и главен диригент на Бургаската опера, главен диригент и главен художествен ръководител на Бургаската филхармония, музикален директор и главен диригент на ОФД – Бургас. Паралелно с това е бил диригент на Държавната опера в Измир – Турция (1999-2001), постоянен гост-диригент е на Филхармонията „Д. Шостакович” в Санкт-Петербург (от 1997), Президентския симфоничен оркестър в Анкара (от 2001) и оркестъра Prima la musica в Аалст – Белгия (от 2005).

През 1979 Иван Кожухаров е полуфиналист на конкурса „Херберт фон Караян” в Берлин, а през 1980 става лауреат и носител на голямата награда на името на Бела Барток от Третия международен конкурс за диригенти на Унгарската телевизия в Будапеща. През 1981 участва във филма, посветен на 100-годишния юбилей на Бела Барток, копродукция на Унгария, САЩ и Канада.

От началото на 90-те години дирижира Нов камерен оркестър и „Camerata classica”, с които е направил редица записи за фирмата „Divertimento” – Виена.

За принос към културния живот на Бургас и дългогодишна диригентска дейност, Иван Кожухаров е удостоен със званието „Почетен гражданин на Бургас”.

Галерия

Какво търсиш днес?