Ивайло Михайлов

Тенорът ИВАЙЛО МИХАЙЛОВ започва професионалната си кариера след дългогодишен опит в Хора на плов- дивските момчета „Стефка Благоева“. Завършва езикова гимназия в Пловдив, след което постъпва и завършва през 1997 класическо пеене (за бакалавър) при Валери Попова в Националната му- зикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Продължава магистратура по

„Вокална педагогика“ в Нов български университет и по „Арт мениджмънт“ и „Музикално-сценична режисура“ в Академията за музикално и театрално изкуство в Пловдив. След спечелена стипендия от Министерството на културата (2002), специализира в академията „Борис Христов“ в Рим под ръководството на Джузепе Тадеи. Продължава обучението си в Академията за оперно и бароково изкуство в Озимо (Италия) при Луиджи Алва, Райна Кабаиванска и Уилям Матеуци. Възпитаник е и на Калуди Калудов. Дебютира като режисьор на сцената на Пловдивската и Русенската опера и Моцартовия фестивал в Правец с постановката на операта „Бастиен и Бастиена“ от Моцарт. Дебютът му в Софийската национална опера и балет е през 2012 в ролята на Ернани от едноименната опера на Джузепе Верди. Следващата година пее в Националната опера в Букурещ, Coliseo do Porto и в Каляри.

В продължение на 10 години Михайлов е постоянен участник във фестивала на Античния театър в Пловдив и вече 4 години е постоянен гост-солист на операта в Сполето – Италия. С трупата на този театър участва в „Бохеми“ в Япо- ния (2015) и в продукциите на „Бал с маски“ (2016) и „Кармен“ (2017) в спектакли из различни градове в Италия.

Репертоарът на Ивайло Михайлов включва повече от 30 водещи оперни роли.

През 2013/2014 той е наставник и съдия в първото издание на „Pop star to opera star” във Виетнам и вокален педагог в X-фактор. През 2012 сътрудни- чи за анимационните филми „Brain Damage“ и „Българ“ с режисьор Недел- чо Богданов.

Какво търсиш днес?