Снимка на Златомир Фунг

Американският виолончелист Златомир Фунг (р.1999)  вече е в листата на най-изтъкнатите световни млади виолончелисти, удивлявайки публиката с безграничната си виртуозност и изключителна  чувствителност.

Роден в семейство на математици (майка му е българка, бащата е с китайски корени), той се влюбва във виолончелото и започва да свири на три години. Победител е в много национални и международни конкурси като:  „Чайковски” за млади музиканти в Монтрьо-Веве (сребърен медал, 2012), „Брамс” в Пьорчах, Австрия (II  място, 2013), първи награди на конкурсите „Ървин Клайн” в Сан Франциско и „Стълберг” в Каламазу, Мичиган (2014), „Йоханес” във Вашингтон (2015), „Енеску” в Букурещ (2016), Международни прослушвания за млади концертиращи артисти (2017), „Алис и Елеонор Шьонфелд” в Харбин, Китай (2018). А през 2019 завоюва Първа награда в Международния конкурс „Чайковски” в Москва. Той е най-младият виолончелист в историята на конкурса, спечелил това признание.

Златомир Фунг е  възпитаник на Джулиърд скул, където учи при Ричард Ерън и Тимъти Еди. През 2016 е избран за президентски стипендиант на САЩ за изкуства и е удостоен с наградата „Landgrave von Hesse” на майсторските класове по виолончело на Академията Кронберг. През 2022 е обявен за носител на наградата Borletti-Buitoni Trust Artists.  На следващата година получава финансова подкрепа от WQXR – Artist Propulsion Lab.

През сезон 2023/24 е резидентен артист на Кралския филхармоничен оркестър. Свири в „Кадоган хол” в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Фунг концертира в САЩ, Европа и Азия. Прави турне в  Япония, Хонг Конг и Тайван. Свири с Нюйоркската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Националния оркестър на Лил и Филхармонията на Би Би Си, както и със симфоничните оркестри на Кливланд, Балтимор, Детройт, Сиатъл, Милуоки, Юта, Рочестър и Канзас Сити.  През 2021 с рецитал дебютира  в  „Карнеги хол”. Участва в престижни фестивали  във Вербие, Дрезден, Аспен, Кливланд, „Janacek May”, Биенале на виолончелото и др.

Освен, че демонстрира майсторство с безупречната си техника, Фунг внася дълбинен поглед и върху класическия виолончелов репертоар, и върху съвременния. Популяризира композитори като Унсук Чин, Кетрин Балч и Анна Клайн. През 2023 със Симфоничния оркестър на Далас под диригентството на Джема Ню, виолончелистът прави със „смайващ блясък”  (Dallas Morning News) световната премиера на „whisper concerto” от Катрин Балч.

Златомир Фунг свири на виолончело от 1717,  майсторска изработка на Давид Теклер в Рим, любезно предоставено му  от щедър благодетел чрез Beare’s International Violin Society. Извън музиката, интересите на изпълнителя включват блиц шах, кино и творческо писане.

текст – Янина Богданова

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?