Снимка на Ерун Бервартс

Белгийският тромпетист ЕРУН БЕРВАРТС е ценен по света заради изключителните си технически възможности и чувствителна музикалност. За любовта му към музиката няма граници, репертоарът му обхваща всички епохи – от барок до съвременна музика и джаз. Солист е на водещи оркестри, включително на NHK Symphony, Виенския симфоничен оркестър, Шведския радиооркестър, NDR Symphony Orchestra, Белгийския национален оркестър, BBC Националния оркестър на Уелс, Филхармонията на Люксембург и много други под палката на диригенти като Алън Гилбърт, Даниел Хардинг, Маркус Стенц, Юн Маркъл и Матиас Пинчер. Той е редовен гост на международно признати музикални фестивали като „BBC Proms“, Международния музикален фестивал „Takefu“ в Япония, „Ars Musica“ в Белгия, Музикалния фестивал в Шлезвиг-Холщайн, Пролетния фестивал в Хайделберг и Музикалния фестивал в Райнгау.

Сезон 2023/2024 Ерун Бервартс започва в Австралия с концерти в Аделаида, Мелбърн и Сидни. През октомври е световната премиера на произведението „Le fou triste“ за тромпет и струнен оркестър от Вито Журай със Словенската филхармония, планирана е премиерата му в Германия с „Ensemble Resonanz в „Elbphilharmonie“, както и в Япония с оркестър „Aichi“. Свири с „Камерата Берн“ и Александър Мелников, както и в Академията Лист, „Seoul Recital Hall“, „Alte Oper Frankfurt“ и на канадския фестивал „Domaine Forget“.

Обновяването на стандартния репертоар за тромпет с нови произведения и необичайни проекти е визитната картичка на Ерун Бервартс. Една такава програма включва „Музика за кралските фойерверки“ от Хендел и танци от операта „Дарданус“ на Рамо заедно с шансони от Жак Брел. Ролята на пеенето обикновено се поема от самия Ерун Бервартс, който – наред с активната си кариера като тромпетист – завършва джаз вокал в Кралската консерватория в Гент.

Ерун Бервартс е силно ангажиран със съвременната музика и осъществява премиери на много съвременни концерти за тромпет, сред които са Втори концерт за тромпет „Im Nebel“ на Тошио Хосокава и „Carnevale“ на Франческо Филидей. След известния шведски тромпетист Хакан Харденбергер, той е вторият в света, който включва в своя репертоар „Busking“ (2007) от Хайнц Карл Грубер. През 2019 заедно с Харденбергер представят премиерно Концерта за два тромпета на Тобиас Брострьом „Nigredo: The Dark“. А албумът „Signals from Heaven“, записан през 2017, го представя като тромпетист, джаз вокалист и ръководител на ансамбъл.

Ерун Бервартс учи при прочутия виртуоз тромпетист Райнхолд Фридрих в Карлсруе.

От 2008 е професор по тромпет в Хановерския университет за музика, драма и медии. Канен е да преподава в Кралската музикална академия в Лондон. Официален артист е на „Ямаха“.

текст – Елисавета Вълчинова-Чендова

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?