Въпреки младата си възраст, ЕМАНЮЕЛ ЧЕКНАВОРЯН е получил световно признание като един от големите музиканти от своето поколение. Роден е през 1995 в Австрия. Публиката и критиците са вдъхновени от неговата интерпретация, отличаваща се с дълбочина и технически блясък. Той е „изключителен талант“, пише в „Tagesspiegel“. А „Radio Klassik Stephansdom“ отрано разпознава таланта му да комуникира с публиката и от 2017 той води в него собствено предаване – „Der Klassik-Tjek“.

Забележително е и музикалното семейно наследство на Еманюел Чекнаворян. Той е син на композитора и диригент Лорис Чекнаворян. Еманюел се занимава с музика от ранна възраст. В таланта му се съчетават различни музикални и културни светове, които формират неговото изкуство.

Към днешна дата кариерата на Еманюел Чекнаворян като цигулар е свързана с едни от най-важните концертни зали в света. Успоредно с това музикантът все повече се фокусира върху дирижирането, той гостува този сезон на Филхармонията в Грац, на виенския оркестър „Тонкюнстлер“, германския Вюртембергски камерен оркестър Хайлброн (Баден Вюртемберг), австрийския „Брукнер оркестър“ в Линц и други.

Като солист Еманюел Чекнаворян има ангажименти с Филхармоничния оркестър на Театър „Ла Скала“ с Рикардо Шайи, както и с Филхармонията в Санкт Петербург с Юрий Темирканов и Оркестъра на Академията „Санта Чечилия“ със Сакари Орамо.

Освен това Филхармонията в Есен му посвещава „Портрет на художник“ през сезон 2021/22 и като „Артист в асоциация“ той е чест гост с Камерния оркестър на Вюртемберг.

Като най-младия резидентен-артист в историята на виенския Музикферайн, Еманюел Чекнаворян създава свой собствен цикъл в богатите ѝ традиции през сезон 2019/20. През последните сезони той осъществява и диригентските си дебюти във „Виенския концертхаус“ с Виенския камерен оркестър, оркестър Тонкюнстлер, Камерата Залцбург, Мюнхенския и Базелския симфоничен оркестър. Също така той е „Изгряваща звезда“ на Организацията на Европейските концертни зали, „Голям талант“ на „Виенския концертхаус“ и е протежиран от фондацията „Орфеум“ в Цюрих. Изнася концерти в най-престижните концертни зали в Европа.

Еманюел Чекнаворян редовно свири с големи световни ансамбли и оркестри, включително Оркестър „Гевандхаус“ под ръководството на Франц Велзер-Мьост, WDR Симфоничен оркестър (Кьолн), Малер камерен оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, „Тонхале“ оркестър в Цюрих, Германския симфоничен оркестър в Берлин.

Чест гост е на международни фестивали за класическа музика, включително „Енеску“ в Букурещ, Фестивала в Графенек (Австрия), Музикалния фестивал в Рейнгау (Германия) и Фестивала в Макленбург – Западна Померания (Германия).

Особено значими са изявите му на „Седмицата на Моцарт“ в Залцбург и на Великденския фестивал в Екс ан Прова̀нс (Франция), където свири на Моцартовата „Costa Violin“.

Като част от нов ексклузивен договор с „Berlin Classics“, през февруари 2020 е издаден вторият албум на Еманюел Чекнаворян, включващ концертите за цигулка на Ян Сибелиус и Лорис Чекнаворян, записани с Франкфуртския радиосимфоничен оркестър под ръководството на Пабло Гонзалес. Дебютният му албум „Solo“, издаден от „Sony Classical“, е посрещнат с високо признание и получава „OPUS Klassik“ през 2018. През май 2021 е издаден първият компактдиск на Еманюел Чекнаворян като диригент, за който той записва „Шехерезада“ на Римски-Корсаков с оркестъра Тонкюнстлер“ на техния фирмен лейбъл. През същата година „Berlin Classics“ издават албума „Brahms Concerto & Songs“, в който Еманюел Чекнаворян отново участва като цигулар заедно със WDR Симфоничен оркестър (Кьолн) под диригентството на Кристиан Маселару, включени са още изпълнения на мецосопраното Анна Лусия Рихтер и пианиста Андреас Хафлигер.

Еманюел Чекнаворян свири на цигулка „Антонио Страдивари“, Кремона от 1698, предоставена му от покровител на лондонското „Международно общество за цигулки на Беар“.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?