Въпреки младата си възраст, ЕМАНЮЕЛ ЧЕКНАВОРЯН е получил световно признание като един от големите музиканти от своето поколение. Роден е през 1995 в Австрия. Публиката и критиците са вдъхновени от неговата интерпретация, отличаваща се с дълбочина и технически блясък. Той е „изключителен талант“, пише в „Tagesspiegel“. А „Radio Klassik Stephansdom“ отрано разпознава таланта му да комуникира с публиката и от 2017 той води в него собствено предаване – „Der Klassik-Tjek“.

Забележително е и музикалното семейно наследство на Еманюел Чекнаворян. Той е син на композитора и диригент Лорис Чекнаворян. Еманюел се занимава с музика от ранна възраст. В таланта му се съчетават различни музикални и културни светове, които формират неговото изкуство.

Към днешна дата кариерата на Еманюел Чекнаворян като цигулар е свързана с едни от най-важните концертни зали в света. Успоредно с това музикантът все повече се фокусира върху дирижирането, той гостува този сезон на Филхармонията в Грац, на виенския оркестър „Тонкюнстлер“, германския Вюртембергски камерен оркестър Хайлброн (Баден Вюртемберг), австрийския „Брукнер оркестър“ в Линц и други.

Като солист Еманюел Чекнаворян има ангажименти с Филхармоничния оркестър на Театър „Ла Скала“ с Рикардо Шайи, както и с Филхармонията в Санкт Петербург с Юрий Темирканов и Оркестъра на Академията „Санта Чечилия“ със Сакари Орамо.

Освен това Филхармонията в Есен му посвещава „Портрет на художник“ през сезон 2021/22 и като „Артист в асоциация“ той е чест гост с Камерния оркестър на Вюртемберг.

Като най-младия резидентен-артист в историята на виенския Музикферайн, Еманюел Чекнаворян създава свой собствен цикъл в богатите ѝ традиции през сезон 2019/20. През последните сезони той осъществява и диригентските си дебюти във „Виенския концертхаус“ с Виенския камерен оркестър, оркестър Тонкюнстлер, Камерата Залцбург, Мюнхенския и Базелския симфоничен оркестър. Също така той е „Изгряваща звезда“ на Организацията на Европейските концертни зали, „Голям талант“ на „Виенския концертхаус“ и е протежиран от фондацията „Орфеум“ в Цюрих. Изнася концерти в най-престижните концертни зали в Европа.

Еманюел Чекнаворян редовно свири с големи световни ансамбли и оркестри, включително Оркестър „Гевандхаус“ под ръководството на Франц Велзер-Мьост, WDR Симфоничен оркестър (Кьолн), Малер камерен оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, „Тонхале“ оркестър в Цюрих, Германския симфоничен оркестър в Берлин.

Чест гост е на международни фестивали за класическа музика, включително „Енеску“ в Букурещ, Фестивала в Графенек (Австрия), Музикалния фестивал в Рейнгау (Германия) и Фестивала в Макленбург – Западна Померания (Германия).

Особено значими са изявите му на „Седмицата на Моцарт“ в Залцбург и на Великденския фестивал в Екс ан Прова̀нс (Франция), където свири на Моцартовата „Costa Violin“.

Като част от нов ексклузивен договор с „Berlin Classics“, през февруари 2020 е издаден вторият албум на Еманюел Чекнаворян, включващ концертите за цигулка на Жан Сибелиус и Лорис Чекнаворян, записани с Франкфуртския радиосимфоничен оркестър под ръководството на Пабло Гонзалес. Дебютният му албум „Solo“, издаден от „Sony Classical“, е посрещнат с високо признание и получава „OPUS Klassik“ през 2018. През май 2021 е издаден първият компактдиск на Еманюел Чекнаворян като диригент, за който той записва „Шехерезада“ на Римски-Корсаков с оркестъра Тонкюнстлер“ на техния фирмен лейбъл. През същата година „Berlin Classics“ издават албума „Brahms Concerto & Songs“, в който Еманюел Чекнаворян отново участва като цигулар заедно със WDR Симфоничен оркестър (Кьолн) под диригентството на Кристиан Маселару, включени са още изпълнения на мецосопраното Анна Лусия Рихтер и пианиста Андреас Хафлигер.

Еманюел Чекнаворян свири на цигулка „Антонио Страдивари“, Кремона от 1698, предоставена му от покровител на лондонското „Международно общество за цигулки на Беар“.

Галерия

Предстоящи събитияМинали събитияКакво търсиш днес?