Елена Механджийска

ЕЛЕНА МЕХАНДЖИЙСКА (сопран) завършва класическо пеене в Югозападния Университет, след което продължава обучението си при проф. Мила Дюлгерова. Взема участие в майсторски класове на проф. Елена Филипова. Спецализира оперно пеене във Виена. Учи интерпретация при маестро Михаил Ангелов и работи с един от най-големите музикални експерти Рихард Тримборн.

Дебютира на сцената на Софийска опера в ролята на Зигруне от „Валкюра” на Вагнер и с тази роля участва в гастрола на трупата в Болшой театър. Участва в гала оперни концерти на Софийска и Русенска опера. Изявава се като солист на Софийската филхармония в кантатно-ораториални, симфонични, камерни произведения и мюзикъли. Солирала е под диригентството на Михаил Ангелов, Георги Димитров, Пламен Джуров, Велизар Генчев, Григор Паликаров, Павел Балев, Мишел Брусо  и др.

Елена Механджийска е част от вокалната формация BELLA VOCE, с която изнасят камерни концерт-спектакли на сцената на Софийска филхармония. Била е солист на камерни състави като Quarto Quartet, „Софийски солисти”, София квартет, Квартет Фрош. Концертира с известните български пианисти Ростислав Йовчев, Маргарита Илиева  и др. Певицата е номинирана в класацията на предаването „Алегро виваче” на БНР за „Музикант на годината” – 2019.

текст – Янина Богданова

 

Галерия

Какво търсиш днес?