Евгени Божанов

ЕВГЕНИ БОЖАНОВ започва да свири на пиано на 6 години, сценичния си дебют прави 12-годишен с моцартов концерт в родния си град Русе, на 17 години заминава да учи в Германия. Международната му кариера започва след спечелването на няколко конкурса, сред които „Святослав Рихтер” в Москва, „Кралица Елизабет” – Брюксел и „Ван Клайбърн” – Тексас.

През 2010/11 г. изпълнява в Брюксел и на турне в Япония Концерт за пиано №3 от Бетовен и Концерт №1 на Шопен, свири с Националния оркестър на RAI в Абу Даби, изнася рецитали на „Софийски музикални седмици”, клавирния фестивал в Лил, фестивала „La Roque d’Anthéron” и летния фестивал в Бад Кисинген. През следващите сезони дебютира в „Musikverein” във Виена, „Suntory Hall” в Токио, Берлинската филхармония, Royal Festival Hall в Лондон и Тонхале Дюселдорф. Има рецитали в Мюнхен, Есен, Аахен и Краков, както и в „Schubertiade Vilabertran” (Испания), фондация „Гулбенкян”, Лисабон и „Serate Musicali“ в Милано. Свири с Шведския радиооркестър в Стокхолм и симфоничния оркестър на Лахти. Солист е на Deutsches Symphonie Orchester – Берлин на турне в Япония и на Националния оркестър на RAI из Европа, свири и с Лондонския симфоничен оркестър, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino и Камерния оркестър на Баварското радио в Мюнхен.

В последните години е изнасял рецитали в Мюнхен, Порто, Тулуза, Залцбург и Милано, концерти с Виенски ансамбъл (солисти на Виенската филхармония) в „Musikverein” и с Белгийския национален оркестър. С оркестъра на Центъра за сценични изкуства на Хиого под палката на Ютака Садо прави своя четвърти тур в Япония, завършил с рецитал в „Suntory Hall” в Токио.

В програмата на Евгени Божанов за следващите сезони са рецитали в Мюнхен, Варшава, Лисабон, на клавирния фестивал в Бреша и Бергамо, концерти с Държавния оркестър на Атина на Фландърския фестивал в Гент, Симфоничния оркестър в Малмьо, Филхармонията в Ливърпул, Филхармония „Тосканини” в Парма, Оркестъра на Академия „Санта Чечилия” в Рим, Кралската филхармония в Лондон, „Tonkünstler Orchester” във Виена, Словашката филхармония, Хайдновия оркестър – Болцано, пето турне в Япония, рецитал в Маями и концерт с Хюстънските симфоници.

Какво търсиш днес?