Евгений Михайлов

Световноизвестният руски пианист Евгений Михайлов е народен артист на Република Татарстан, заслужил артист на Руската федерация и на Удмуртската република, професор в Казанската консерватория. В международните отзиви се отбелязва неговия „безспорен талант” (в-к „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, Германия). Той е определян като „пианист с изискан звук” (Великобритания), „артист със страстна реч, искреност и лиризъм” (в-к „Култура”, Русия). Изнесъл е повече от петстотин концерти в различни части на света – от Южна Америка до Китай и САЩ. Свирил е в едни от престижните зали в света: Civic Auditorium (Лос Анджелис) и Steinway Hall (New York), в Берлинска филхармония, Консерватория „Джузепе Верди” (Милано), зала „Алфред Корто” (Париж), зала „Sent Martin” (Лондон), зала на Кметството (Хонг Конг), концертни зали на Япония, Турция и т.н. Той е чест гост на международните фестивали в Германия („Берлин-Москва“), Швейцария (Internationale Musikfestwochen, Люцерн), Норвегия (Берген), САЩ („Belingam music festival”), Русия, Австрия, Швеция и др. Концертните му турнета имат голям успех в Германия (2001,2003,2012), Швеция (1999,2001,2004), Италия (2000,2003), Южна Америка (2001,2005,2008), САЩ (2004,2005,2009).

Маестро Михайлов е свирил с Германския симфоничен оркестър в Берлин, Националния оркестър на Белгия, Държавния симфоничен оркестър на Русия, Академичния симфоничен оркестър на Санкт-Петербург, Филхармонията на Бидгошч , Филхармонията на Буенос Айрес, Националния оркестър на Монтевидео, Филхармонията на Мексико. Сътрудничи с изтъкнати диригенти: В.Ашкенази, M.Плетнев, С.Сондецкис, З.Кабале-Доменек, М.Палмер, Х. Местер, K.Kaлмар, M.Горенщейн, Д.Лисс и др. Той е получил високо признание за изпълнението си на композитори от епохата на руския „Сребърен век”: Скрябин, Рахманинов и Метнер. Неговите концерти в залите на Московската консерватория и Петербургската филхармония (включително уникалната серия „Всички сонати на Скрябин“) са се превърнали в музикална традиция.

Евгений Михайлов е лауреат на едни от най-престижните международни конкурси за пианисти. Той завоюва Първи награди на конкурса „Скрябин” в Москва и конкурса „Рахманинов” в САЩ. Творческата му дейност има широк спектър: той е канен като член на журита на международни конкурси, провежда семинари, майсторски класове и открити уроци в градовете на Русия, САЩ, Южна Корея, Швеция, Норвегия, Естония. Много негови възпитаници са лауреати на национални и международни конкурси.

Eвгений Михайлов притежава чувствителен лиричен талант. При него роялът звучи разнообразно, особено при тихите звучности. Той има прекрасен усет за форма и винаги е интересно да го слушаш, понеже никога не знаеш, какво ще се случи по-нататък…“

Проф.Михаил Воскресенски (Московска консерватория)

 

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?