„ВСИЧКИ ОТЛИЧИТЕЛНИ ЗНАЦИ НА ГЕНИЯ МУ – А ЧОВЕК НЕ ИЗПОЛЗВА ТАЗИ ДУМА ТОКУ – ТАКА – БЯХА НА ПОКАЗ: БОГАТИЯТ, ПЛЪТЕН ЗВУК, ЗАШЕМЕТЯВАЩОТО ДВИЖЕНИЕ НА ПРЪСТИТЕ И, НАД ВСИЧКО, ВДЪХНОВЕНАТА ФАНТАЗИЯ. ТОЛКОВА УБЕДИТЕЛНО Е УМЕНИЕТО НА КИСИН ДА СВИРИ НА ПИАНО, ТОЛКОВА СВЕЖО ОТКЛИКВА И НА НАЙ-ПОЗНАТИТЕ ФРАЗИ, ЧЕ СЛУШАТЕЛЯТ СЕ УЛАВЯ ЗА ВСЯКА НОТА. В КРАЯТ НА БАВНАТА ЧАСТ УСЕТИХ, ЧЕ СТИСКАМ ОБЛЕГАЛКИТЕ НА СЕДАЛКАТА СИ, ХИПНОТИЗИРАН ОТ ПОЕТИЧНОСТТА НА ПРОЧИТА МУ.“

The Times, 10 май 1999 г.

Евгений Кисин е роден в Москва през октомври 1971 г. и започва да свири по слух и да импровизира на пиано на две години. На шест  постъпва в специално училище за даровити деца, Московското музикално училище „Гнесин“, където е ученик на Анна Павловна Кантор, която остава единственият му учител. На десетгодишна възраст е дебютният му концерт, на който изпълнява Концерт за пиано на Моцарт К. 466 и изнася първия си самостоятелен рецитал в Москва една година по-късно. Влиза в полезрението на световното внимание през март 1984 г., когато на 12-годишна възраст изпълнява Концерти за пиано No 1 и 2 на Шопен в Голямата зала на Московската консерватория с Московската държавна филхармония под диригентството на Дмитрий Китаенко. Този концерт е записан на живо от „Мелодия“, а следващата година излиза в двоен албум. През следващите две години няколко изпълнения на Кисин в Москва са записани на живо, а „Мелодия“ издава още пет албума.

Първите изяви на Кисин извън Русия са през 1985 г. в Източна Европа, последвани година по-късно от първото му турне в Япония. През 1987 г. дебютира в Западна Европа на Берлинския фестивал. През 1988 г. обикаля Европа с „Московските виртуози“ и Владимир Спиваков, а също така дебютира и в Лондон с Лондонския симфоничен оркестър под ръководството на Валерий Гергиев. През декември същата година той участва с Херберт фон Караян и Берлинската филхармония в новогодишен концерт, който се излъчва в международен мащаб, като изпълнението се повтаря през следващата година на Великденския фестивал в Залцбург. Аудио и видео записи на новогодишния концерт са направени от Дойче Грамофон.

През 1990 г. Кисин прави първото си участие на BBC Promenade Concerts в Лондон и същата година дебютира в Северна Америка, като изпълнява и двата концерта за пиано на Шопен с Нюйоркската филхармония, дирижирани от Зубин Мета. На следващата седмица открива Стотния сезон на Карнеги Хол с грандиозен дебютен рецитал, който е записан на живо от BMG Classics.

Кисин е обсипан с музикални награди и почитания от цял свят. През 1987 г. получава Кристалната награда на симфоничната зала в Осака за най-добро представление за 1986 г. (което е първата му изява в Япония). През 1991 г. получава наградата за музикант на годината от Музикалната академия Чигиана в Сиена, Италия. Той е специален гост на церемонията по връчването на наградите „Грами“ през 1992 г., излъчили се на живо пред над един милиард публика и става най-младият инструменталист на годината на Musical America през 1995 г. През 1997 г. получава престижната награда „Триумф“ за изключителния си принос в културата на Русия, една от най-високите културни отличия, присъждани в Руската република, и отново е най-младият лауреат, награждаван някога. Той е първият пианист, който е поканен да изнесе рецитал на BBC Proms (1997), а през сезон 2000 е първият солов изпълнител, някога канен да свири на откриващия концерт на Proms. През май 2001 г. Кисин е удостоен със званието Доктор Хонорис кауза по музика от Музикалното училище в Манхатън. През декември 2003 г. в Москва той получава наградата „Шостакович“, една от най-високите музикални награди в Русия. През юни 2005 г. му е присъдено почетно членство в Кралската музикална академия в Лондон. Наскоро беше отличен с музикалната награда „Херберт фон Караян“ за 2005 г. Евгений Кисин е почетен доктор на Хонконгския университет, Еврейския университет в Йерусалим и Университета Бен Гурион в Беер Шеба.

Записите на Кисин също са получили множество награди и отличия, като са допринесли значително за библиотеката с шедьоври, записани от най-големите изпълнители в света. Наградите, получени досега, включват Edison Klassiek в Холандия, наградите Grammy и Diapason d’Or и голямата награда на La Nouvelle Academie du Disque във Франция.

Минали събитияКакво търсиш днес?