Дмитри Ситковецки

Цигулар с широко амплоа и диригент, артистичен организатор и автор на множество транскрипции на произведения от различни автори, ДМИТРИ СИТКОВЕЦКИ има забележителна световна кариера. Роден е в Баку (Азербайджан) през 1954 в музикално семейство. Той е единственото дете на известния цигулар Юлиан Ситковецки, а майка му е прочутата пианистка Бела Давидович. Когато е само на три години и половина, губи своя баща. Музикантът споделя, че причината да стане цигулар е именно баща му. Въпреки че никога не е имал шанса да си сътрудничи с него, както с майка си, той е силно повлиян от неговите записи.

Ситковецки учи в Московската консерватория до 1977. 22-годишен имигрира в Съединените щати и продължава образованието си в Джулиард скул. През 1979 печели Първа награда на конкурса „Крайслер“ във Виена и това е само началото на дълъг списък от престижни награди и постижения.

Определят Дмитри Ситковецки като ренесансов човек и магнетична творческа сила.

Като цигулар и/или гост-диригент през последния сезон 2022/2023 активно се изявява Европа и Северна Америка. Той изпълнява камерна музика на Йерусалимския международен фестивал за камерна музика и дирижира „Израел Йерусалим камерата“. Свири на фестивала за камерна музика в Гуадалахара и дирижира Националния оркестър в Мексико. Участва в концерти в Берлин, Мексико Сити, Букурещ, Хавана, Истанбул, Баку и София. През лятото на 2023 гостува в 30-ия юбилеен сезон на фестивала „Вербие“.

Като диригент Ситковецки работи с десетки големи оркестри. През 1990 той основава New European Strings Chamber Orchestra (NES) – обединяващ най-изтъкнатите струнни изпълнители от най-добрите руски и западноевропейски ансамбли. От 2003 е музикален директор на Симфоничния оркестър на Грийнсбъро, Северна Каролина. През последните две десетилетия е реализирал повече от 120 различни оркестрови програми от Бах до Брубек със солисти от световна класа. Сред многото му постижения е камерната серия Rice Toyota Presents „Sitkovetsky & Friends“. Преди това ръководи Симфоничния оркестър на Кастилия и Леон във Валядолид, Испания (резидент, 2006 – 2009), Руския държавен симфоничен оркестър „Евгений Светланов“ (главен гост-диригент, 2002 – 2005) и Оркестъра на Ълстър, Ирландия (главен диригент и артистичен съветник, 1996–2001).

През 2019 Ситковецки издава диск на лейбъла „Melodia“ със запис на рецитала му с победителя в конкурса „П. И. Чайковски“ – руско-литовския пианист Лукас Генюшас, с програма, създадена в почит към легендарното дуо Фриц Крайслер и Сергей Рахманинов. Прочутата му кариера като цигулар е документирана в обширна дискография от повече от 40 записа, отразяваща впечатляващата широта на неговия репертоар. Неговите сътрудници в звукозаписите до момента включват оркестри като Лондонския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония и Кралския оркестър „Концертгебау“ с такива легендарни имена като сър Колин Дейвис, Марис Янсон, сър Невил Маринър и Йехуди Менухин. Като солист той е свирил с водещи световни оркестри – включително Берлинската филхармония, Чикагския симфоничен оркестър, Кливланд, Лос Анджелис филхармония, Лайпциг Гевандхаус, Нюйоркската филхармония, NHK Symphony и Филаделфия и др.

Като се има предвид несравнимата му способност да превръща всеки проект в дългоочаквано артистично събитие, Ситковецки е поканен да създава, разработва и ръководи редица фестивали, включително Музикалния фестивал в Корсхолм, Финландия (1983 – 1993 и 2002), Международния музикален фестивал в Сиатъл (1992 – 1997), „Пътят на музиката на коприната“ в Азербайджан (1999) и Фестивала дел Соле в Тоскана (2003 – 2006). По време на мандата си на фестивала в Корсхолм, той е домакин на Алфред Шнитке, Кшищоф Пендерецки и Родион Шчедрин, свири с такива светила като Марта Аргерич, Владимир Ашкенази, Евгений Кисин, Миша Майски и др.

Ситковецки също е много търсен като член на жури, музикален експерт и педагог. в

Председател е на журито на международни конкурси за цигулари: „Джордже Енеску“ в Румъния и „Фриц Крайслер“ в Австрия, Международния музикален конкурс в Монреал в Канада, Международния конкурс в Индианаполис, Международния конкурс „П. И. Чайковски“.

В дебютното TEDx представяне на Ситковецки „The Most Essential Kind of Curiosity“ музикантът обяснява как класическата музика и композиция са отражение на човешкия опит. Представя първата си книга „Диалози“, участва в поредица от интервюта на „Medici.tv“ и „It Ain’t Necessarily So“.

Името на Дмитри Ситковецки се е утвърдило като синоним на изкуството на транскрипцията. Неговите емблематични оркестрови и струнни трио версии на „Голдберг вариации“ на Бах редовно се изпълняват и записват от водещи съвременни изпълнители. Аранжира над 660 произведения от композитори като Барток, Бетовен, Брамс, Хайдн, Шнитке, Стравински, Шостакович и др.

текст – Елисавета Вълчинова-Чендова

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?