Световноизвестният швейцарски флейтист ДИТЕР ФЛУРИ е роден на 8 юли 1952 в Цюрих. Учи флейта при Ханс Майер (соло флейтист на оркестър „Тонхале“ – Цюрих), при Андре Жоне в Консерваторията в Цюрих и специализира при Орел Николе. Същевременно завършва и математика в Научно-техническия университет в Цюрих. На 25-годишна възраст печели конкурс за оркестъра на Виенската Щатсопера, а от 1981 е соло флейтист на Виенската Филхармония. От 2005 до 2014 е генерален директор на оркестъра, а от 1996 е редовен професор в Университета по изкуствата в Грац.

Дитер Флури е член основател е на Виенския духов ансамбъл, работи съвместно с прочутия  Клангфорум-Виена и с Виенските виртуози. Концертира активно като солист на реномирани оркестри като Виенска филхармония, Виенския симфоничен оркестър, Камерния оркестър на Цюрих и Ню Джапан филхармоник оркестър. Работи интензивно като камерен музикант.

Репертоарът на Дитер Флури е изключително богат и разнообразен и включва творби от епохата на барока до наши дни. Изключителен интерпретатор на съвременна музика, той е вдъхновил композиторите Бийт Фюрер и Херберт Вили, които са писали произведения специално за него. Бил е солист на Виенската филхармония, Виенския симфоничен оркестър, Ню Йоркската филхармония, Симфоничния симфоничен оркестър на Пекин, Токийската симфония, Токийската симфония и др. Работил е с диригенти като Клаудио Абадо, Даниел Баренбойм, Пиер Булез и Валери Гергиев. Зубин Мета, Роджър Норингтън и Кристиан Тилеман, както и с композиторите Пиер Булез, Дьорд Лигети, Рене Стар, Салваторе Скярино, Хърбърт Уили и Ханс Зендер.

В България е бил солист на Софийската филхармония, Симфоничен оркестър – Пазарджик и е участвал в камерни концерти заедно с Мария Принц на фестивалите „Зимни музикални вечери – Пазарджик“ и „Мартенски музикални дни“ – Русе. Носител е на Награда на Министерството на културата на България.

Дитер Флури свири на ръчно изработена 14-каратова златна флейта от Ямаха.

Галерия

Какво търсиш днес?