ДИМИТЪР ИВАНОВ (р. 1978) от 1981 г. живее в Германия и започва първите си уроци по цигулка при Георги Тилев след 1985. През 2000 г. се дипломира с от- личие в Музикалната академия във Вюрцбург в класа на Григорий Жислин. От 2000 до 2002 г. учи при Мириам Фрид в Блумингтън. През 2005 г. завършва следди- пломна квалификация при Улф Валин във Висшето училище за музика „Ханс Айслер” в Берлин. Участва в майсторските класове на Лиана Исакадзе, Гидон Кремер, Томас Брандис, Райнер Кусмаул и др.

През 1996 става носител на втора награда от Международния конкурс в Краков и лауреат на конкурса за камерна музика „Менделсон”. През 1997 печели четвърта награда на Международния конкурс „Хенрик Шеринг” в Мексико. От 1998 е член на организацията „Live Music Now” на Йехуди Менухин. Същата година става носител на трета награда на Международния конкурс за цигулари „Андреа Постакини” във Фермо, Италия. Следват първа награда на Международния конкурс Schloss Zell an der Pram през 2002, втора награда на Международния конкурс „Йоханес Брамс” в Австрия през 2003, трета награда на Меж- дународния конкурс за цигулари „Родолфо Липицер” в Италия и през 2004 втора награда от конкурса „Герхард Ташнер” в Берлин.

Свири като солист на Радио-симфоничния оркестър в Краков, Симфоничния оркестър на Нюрнберг, Филхармонията на Вюрцбург, Симфоничния оркестър на Театро лирико в Каляри, Сардиния и Симфоничния оркестър на Берлин. В САЩ участ- ва в състава на симфоничните оркестри на Индиана и Кентъки. За сезон 2002/2003 той получава стипендия „Gerenc Gricsay” от Симфоничния оркестър на Берлин.

Димитър Иванов активно музицира и като камерен изпълнител. Представя съвременна музика с Kylix Quintet в Синсинати, Бостън и Ню-Йорк. Като член на Берлин- ския Ensemble Incendo записва три компактдиска (2002). В периода 2005-2008 е първи концертмайстор на оперния оркестър в Каляри. От 2008 е първи концерт- майстор на Оперния оркестър във Франкфурт. От 2011 започва да преподава във Висшето училище по музика „Ханс Айслер” в Бер- лин, като поема класа по цигулка на професора си Улф Валин.

Победител е на конкурсите на германския музикален фонд, който му предоставя да свири на съ-временна цигулка, собственост на фонда, изработена от лютиера Стефан-Петер Грийнър през 2000 в Бон.

 

Какво търсиш днес?