Снимка на Диана Дамрау

ДИАНА ДАМРАУ повече от две десетилетия се изявява на най-големите оперни и концертни сцени по света. Нейният огромен репертоар в широк диапазон обхваща партии за лиричен и колоратурен сопран, като главните роли в „Ан Болейн“, „Разбойници“, „Капричио“, „Ромео и Жулиета“, „Лучия ди Ламермур“, „Манон“, „Травиата“, „Вълшебната флейта“, многократно изпълнявани в Миланската Скала, Метрополитън опера, Виенската Щатсопера, Операта в Цюрих, Баварската държавна опера, Кралската опера – Лондон, Националната опера в Париж, на Залцбургския фестивал и др., а през декември 2023 ще направи своя дебют като Розалинда в „Прилепът“ в Баварската държавна опера.

Най-ярките си роли тя е пяла в Метрополитън Опера, откъдето са били излъчвани HD в киносалони по цял свят, тук са били и първите й изпълнения на седем роли след дебюта й през 2005 като Цербинета от „Ариадна на Наксос“. Сред тях са новите продукции на „Риголето“ (Джилда), „Севилският бръснар“ (Розина), „Граф Ори“ (Адела) и „Ловци на бисери“ (Лейла). Следващите й ангажименти включват главните роли в „Травиата“, „Манон“, „Сомнамбула“, „Дъщерята на полка“ и „Ромео и Жулиета“. Тя е първата певица в историята на Метрополитън опера, изпълнила партиите на Памина и Царицата на нощта в едно и също представление на „Вълшебната флейта“ на Моцарт.

Сопраното се изявява на оперната сцена и в съвременни творби, написани специално за нея, като главната роля в първата опера на Иън Бел „Прогресът на блудницата“, създадена по цикъл картини на Уилям Хогарт със същото заглавие (в „Театър ан дер Вин“, 2013) и партиите на Пияната жена и Инструкторката по фитнес в операта на Лорин Маазел „1984“ (Кралската опера – Лондон, 2005).

Диана Дамрау се е утвърдила като един от най-търсените съвременни песенни интерпретатори, редовно участва в най-престижни световни изяви, в творческо  партньорство с пианиста Хелмут Дойч, арфиста Ксавие де Местр и сър Антонио Папано.

Тя записва изключително за Warner/Erato, където е направила своя дебют с Arie di Bravura – колекция от арии на Моцарт и Салиери. Следващите й солови записи са отличени с наградите ECHO и OPUS Klassik. Записът от изпълнението й на „Четири последни песни“ на Рихард Щраус в Карнеги Хол със Симфоничния оркестър на Баварското радио под диригентството на Марис Янсонс е издаден през 2020. Участва и в различни цялостни записи на опери, издадени на CD и на DVD.

Много търсена и за концертни изяви, Диана Дамрау е имала рецитали в големи зали в Европа (като „Барбикан център“ в Лондон), дълги турнета в Южна Америка и Азия, участвала е в новогодишни концерти с Берлинската филхармония под ръководството на Кирил Петренко, а на Великденския фестивал в Баден-Баден е пяла в „Четири последни песни“ на Рихард Щраус с Берлинската филхармония. След изпълнението на „Италианска книга на песните“ на Хуго Волф, заедно с тенора Йонас Кауфман и пианиста Хелмут Дойч в най-известните концертни зали в Европа, тримата са имали отново турне през 2022 с любовни песни от Роберт Шуман и Йоханес Брамс. А през сезон 2023/24 Диана Дамрау ще изнесе рецитали с Хелмут Дойч в залите на Музикферайн във Виена, Бозар в Брюксел и Карнеги Хол в Ню Йорк. През януари 2024 ще излезе новият й албум с арии и дуети от оперетния репертоар, заедно с Йонас Кауфман, а през април и май с тази програми тя ще обиколи Европа. Планира и турне в Южна Америка, с концерти и в престижния Театро Колон в Буенос Айрес.

Диана Дамрау е Kammersängerin на Баварската държавна опера (2007), носител на баварския Орден за наука и изкуство „Максимилиан“ (2010) и на Ордена за заслуги към Федерална република Германия (2021). Избрана е за певица на годината от Opernwelt, Международна оперна награда – Лондон, Opera News, Избор на редактора на Gramophone), а от 2020 един астероид носи нейното име.

текст – Анди Палиева

www.diana-damrau.com

Concerts, Tours & Media Diana Damrau:
CCM Classic Concerts Management www.ccm-international.de
Diana Damrau records exclusively for Erato/Warner Classics

 

Галерия

Какво търсиш днес?