“… водещото колоратурно сопрано в света” „Ню Йорк Сън“

Вече две десетилетия Диана Дамрау пее на най-големите оперни и концертни сцени по света. Обширният й репертоар включва както лирични роли, така и партии за колоратурен сопран. Дамрау изпълнява  главните роли от  „Лучия ди Ламермур“ на Доницети (в Миланската скала, Баварската държавна опера, Метрополитън Опера и Кралската Опера в Лондон), „Манон“ от Масне  (Виенската държавна опера, Метрополитън Опера) и „Травиата“ на Верди (Миланската скала, Метрополитън Опера, Кралската Опера в Лондон, Националната опера в Париж и Баварската държавна опера), както и Кралицата на нощта от „Вълшебната флейта“ на Моцарт (Метрополитън Опера, Залцбургския фестивал, Виенската държавна опера, Кралската опера в Лондон и Баварската държавна опера).

Най-значимите си роли сопраното изпява в „Метрополитън Опера“, откъдето те са излъчвани HD в киносалоните по цял свят, тук са били и първите й изпълнения на седем роли след дебюта й през 2005 като Цербинета от „Ариадна на Наксус“ (Рихард Щраус).  Сред тях се открояват новите продукции на „Риголето“ от Верди  (Джилда), „Севилският бръснар“ от Росини (Розина), „Граф Ори“ от Росини (Адела) и „Ловци на бисери“ от Бизе (Лейла). По-нататъшните й ангажименти включват главните роли в „Сомнамбула“ на Белини, „Дъщерята на полка“ от Доницети и „Ромео и Жулиета“ от Гуно. Диана Дамрау е и първата певица в историята на „Метрополитън опера“, изпяла партиите на Памина и Царицата на нощта в едно и също представление на операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт.

Сопраното изпълнява на оперната сцена  и съвременни творби, писани специално за нея. Сред тях се открояват главната роля в първата опера на Иън Бел  „Напредъкът на Харлот“, създадена върху шестте картини на Уилям Хогарт със същото заглавие (в „Театър ан дер Вин“ – 2013) и партиите на Пияната жена и Инструкторката по фитнес в операта на Лорин Маазел „1984“ („Роял Опера Хаус“ – 2005).

Диана Дамрау е сред най-търсените съвременни песенни интерпретатори. Тя участва редовно в най-престижни световни изяви, радва се на близко творческо партньорство с пианиста Хелмут Дойч и възроди и утвърди дуото с арфиста Ксавие дьо Местр. Певицата записва изключително за Warner/Erato, където дебютира с  „Arie di Bravura“ от колекцията арии из опери на Моцарт и Салиери. Последвалите й солови записи са отличени с наградите „ECHO“ и „OPUS Klassik“

Диана Дамрау участва и в цялостни записи на опери, издадени  както на CD, така и на DVD.

През месец февруари  2018, заедно с тенора Йонас Кауфман и пианиста Хелмут Дойч, певицата изпълни „Италианския песенен сборник“ на Хуго Волф в най-прочутите  концертни зали в Европа. Албумът с документалния запис бе издаден от Warner/Erato.

Близко сътрудничество свързва Диана Дамрау със Симфоничния оркестър на Баварското радио. Освен участието  като техен „Artist in Residence“  в Лондонския „Барбикан център“, тя гостува със състава и в „Карнеги Хол“ – Ню Йорк. През януари 2020 излезе записът й на  „Четири последни песни“ от Рихард Щраус под палката на Марис Янсонс. Същевременно Дамрау дебютира и в главната роля от „ Мария Стюарт“ на Доницети в Операта в Цюрих,  изпълнява главната партия в новата продукция на „Травиата“ от Верди в „Метрополитън опера“ и участва като  Офелия от „Хамлет“ на Тома в „Театър Лисеу“ – Барселона и „Дойче Опер“ – Берлин.

През настоящия концертен сезон Диана Дамрау е пяла на Новогодишния концерт с Берлинската филхармония под диригенството на Кирил Петренко. Предстоят й рецитални изяви със Сър Антонио Папано и завръщане в Миланската Скала в „Ромео и Жулиета“ на Гуно, както и участия в Баварската държавна опера (в „Разбойници“ на Верди ) и в МЕТ (в „Мария Стюарт“ на Доницети) .

Диана Дамрау е Камерзингерин на Баварската държавна опера (2007) и носител на Баварския орден за наука и изкуство „Максимилиан“ (2010)

www.diana-damrau.com

Concerts, Tours & Media Diana Damrau:
CCM Classic Concerts Management www.ccm-international.de
Diana Damrau records exclusively for Erato/Warner Classics

Какво търсиш днес?