Джонатан Блоксам

ДЖОНАТАН БЛОКСАМ e получил от октомври 2022 поста на постоянен диригент и артистичен съветник на London Mozart Players. Той бързо си е създал име на диригент, който притежава, по думите на маестро Пааво Ярви, „съвършена техника, вродена музикалност, естествен усет за оркестър и дълбоко познаване и разбиране на симфоничния репертоар„. Младият диригент има определен афинитет и към оперното изкуство, прави своя дебют през 2019 в спектакли на „Риголето“ с Glyndebourne Touring Opera, през февруари 2021 дирижира на фестивала в Глайнбърн четири напълно разпродадени представления на „Луиза Милер“ с Лондонската филхармония, а през есента същата година дирижира продукцията на Glyndebourne Touring Opera на „Дон Паскуале“, получавайки отлични отзиви.

През този сезон той дебютира с Кралската филхармония, Мюнхенските симфоници, Симфоничния оркестър на Люцерн, Шведския камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Олборг, Потсдамската Камерна академия, Националния симфоничен оркестър на Ирландското радио и телевизия (RTE) и Естонския национален симфоничен оркестър. Дирижира отново Лондонската филхармония, Залцбургския оркестър Моцартеум, Лондонските Mozart Players, Националния оркестър на BBC в Уелс, Шотландския Кралски национален оркестър и Оркестъра на Хале.

Той е фокусиран преди всичко върху класически и ранноромантичен репертоар, както и върху славянски композитори, но също така е дирижирал с Камерния ансамбъл Britten Sinfonia световната премиера на творба на Добринка Табакова и произведения на Брет Дийн и Стив Райх като част от честването на 40-годишнината на Barbican Centre в Лондон. Има активни творчески контакти с много прочути солисти и през този сезон работи с Франк Петер Цимерман, Стивън Исерлис, Даниел Мюлер-Шот, Шеку Кане-Мейсън, Абел Селаокое, Джес Гилам, Милош Карадаглич, Тимоти Риду, Мариам Батсашвили и др.

През 2021 е издаден първият му албум с произведения на Рихард Щраус и Цезар Франк с Филхармоничния оркестър на Северозападна Германия (Херфорд), високо оценен от Musicweb International.

Кариерата си започва като асистент-диригент на Мирга Гражините-Тила със Симфоничния оркестър на Бирмингам (CBSO). Там той дирижира обширен репертоар в периода 2016 – 2018, както и заключителния концерт на сезон 2016/2017. След това е поканен от Пааво Ярви да дирижира летен концерт с Deutsche Kammerphilharmonie, което води до проект за запис и абонаментни концерти в Бремен и с Elbphilharmonie в Хамбург. Оттогава е редовен гост на световни оркестри като Residentie OrkestХага, Филхармоничния оркестър на Люксембург, Камерния оркестър на Лозана, Tapiola Sinfonietta, Баската национална филхармония, Малайзийската филхармония и др. В родната си Великобритания дирижира Бирмингамския симфоничен оркестър, Шотландския симфоничен оркестър на BBC, Камерния оркестър на RTE, Оркестър Aurora, чест гост е на London Mozart Players, Лондонската филхармония и Лондонския симфоничен оркестър.

През последните 11 години е бил артистичен директор на фестивала Northern Chords в родния си град Нюкасъл ъпон Тайн. Голям успех на фестивала е бил студиен концерт, излъчен на живо от BBC Radio 3 от Maida Vale Studios по време на локдауна през януари 2021. Пристрастен към откриването на по-малко известни автори и нови произведения, той няколко пъти е поръчвал нови творби на млади композитори, като Влад Майсторовичи, Джак Шийн и Фрея Уейли Коен.

Преди да се насочи към дирижиране, Джонатан Блоксам е бил концертиращ виолончелист и съосновател на Busch Trio, с които редовно е свирел в Wigmore Hall, Southbank Center и по BBC Radio 3 и все още понякога участва в изпълнения на камерна музика. По време на следването си в Кралския колеж за музика той печели няколко престижни награди и прави своя концертен дебют в Берлинската филхармония през 2012. Музикалното си обучение започва с виолончело на 8-годишна възраст в основното училище в Гейтсхед. Продължава в Училище „Йехуди Менухин“ и Кралския колеж за музика при Томас Карол и завършва с магистърска степен Училището за музика и драма „Гилдхол“ при Луиз Хопкинс. Дирижиране учи при Сиан Едуардс, Майкъл Сийл, Николас Паске и Пааво Ярви.

текст – Анди Палиева

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?