Още от най-ранна детска възраст, ДЖАННА ФРАТА посвещава живота си на музиката. Едва деветгодишна, тя решава в сърцето си да стане диригент, след като за първи път чува симфоничен оркестър в концерт на живо. От този момент тя планира цялото си обучение, за да постигне тази цел. Завършва музикалната консерватория „ Николо Пичини“ в Бари с пълно отличие по пиано, композиция и дирижиране. След това участва в диригентските курсове в Академия Киджана – Сиена и е удостоена с почетна грамота. По този повод руският диригент Юрий Аронович , ръководител на курса, споделя в пресата:  „Никога досега не съм срещал толкова млад музикант, така надарен със сърце и ръка като Джанна“.

Кариерата на Джанна Фрата започва като пианистка. Изтънчен интерпретатор с много солидна техническа подготовка, тя успява да подчертае личността на авторите по оригинален начин. Музикантката печели много международни конкурси и свири по целия свят – Италия, Германия, Франция, Великобритания, Испания, Индия, Северна и Южна Корея, Израел, САЩ, Аржентина, Бразилия, Уругвай и други. Сред по-важните й изяви се открояват участията в Карнеги Хол – Ню Йорк, „Театро Колосео“ –  Буенос Айрес, Арт-Центърът в Сеул, Театър „Сао Педро“ в Сао Пауло, Бразилия, Зала „Верди“ в Милано и Сметановата зала в Прага.

Диригентският й дебют е през 1998 с балета „Пулчинела“ на Стравински. Оттогава Джанна редовно дирижира симфоничен и оперен репертоар с оркестри като Берлинските симфоници, Оркестърът на Римската опера, Кралската академия в Лондон, Оркестърът на фондация „Тосканини“ в Парма, Оркестър „Нуова Скарлати“ – Неапол, Руският симфоничен оркестър, Симфоничните оркестри на Грийнсбъро и Сеул, Симфоничния оркестър на Макао, „Капела Истрополитана“  в Братислава, „Mimesis Orchestra“ на Майските музикални тържества във Флоренция, Симфоничните оркестри  на Санремо, Л’Акуила, Бари, Таранто, Лече; Оркестърът на Народния театър в Белград, Марибор, Скопие, Оркестърът на театър „Белини“ в Катания, Италианския младежки оркестър, Венецианската филхармония, Симфоничния оркестър на Ливан, Оркестърът на операта в Сплит, Симфоничният оркестър на Сицилия, Театралният оркестър „Коча“ от Новара, Симфоничният оркестър на Оломоуц, Държавният оркестър на Мексико, и много други световни състави. Музицира с най-големите изпълнители на международната сцена.

Фрата е дирижирала най-големите заглавия в симфоничния и оперен репертоар. Особено високо оценени от критиката са последните й спектакли на „Набуко“ от Верди  (режисьор Пиерлуиджи Пици), „Момичето от Златния Запад“ на Пучини (режисьор Ренцо Джакчиери) и триптиха на Пучини, спечелил наградата за най-добра южнокорейска оперна постановка през 2015 година. Специалист по репертоара на Умберто Джордано, Джанна Фрата е записала DVD със световната премиера на  „Юпитер в Помпей” на Джордано и Франкети, произведения за глас и пиано, както и по-малко известни произведения на композитора („Марчела”, „Кралят” и др.).

Освен музикално образование, Джанна Фрата е завършила и право. Бивш гостуващ професор в Университета Суншин в Сеул (Корея), тя е председател на катедрата по композиция в „Умберто Джордано“ във Фоджа и провежда лекции и майсторски класове в много университети по света. Има многобройни записи за Velut Luna, Bongiovanni, Amadeus, Nea et Antiqua, Classica HD. Главен герой е на документални филми и репортажи, които описват дейността ѝ, включително „Per la mia strada“ (По моя път), продуциран от Rai Cinema с награда от Президентството на републиката.

На 7 март 2009 е отличена с титлата „Рицар на Италианската република“ за международните си постижения като пианистка и диригент.

На 18 декември 2016 дирижира  20-то издание на Коледния концерт в италианския Сенат.

Маестра Джанна Фрата е назначена за артистичен директор на Сицилианския симфоничен оркестър, един от най-големите оркестри в Италия.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?