Джанлуиджи Джелмети

ДЖАНЛУИДЖИ ДЖЕЛМЕТИ е сред най-престижните съвременни диригенти. След дебюта си в Берлинската филхармония италианският диригент, ученик на Серджу Челибидаке, Франко Ферара и Ханс Сваровски, редовно се изявява на подиума на най-значимите световни оперни театри и фестивали.

Десет години е бил главен диригент на Симфоничния Радиооркестър в Щутгарт и музикален директор на Teatro dell’Opera в Рим от 2000 до 2009. От 2004 е главен диригент и художествен ръководител на Симфоничния оркестър в Сидни. Освен това редовно работи в операта в Монте Карло и в Кралската опера Ковънт Гардън.

Маестро Джелмети е специализиран в италианския и френския оперен репертоар от 19 и 20 век, като възражда и осъществява премиери на рядко изпълнявани творби. В Италия той дирижира множество постановки на Росиниевия оперен фестивал, през 1999 спечелва наградата „Росини д’Оро“ с изпълнението на операта „Вилхелм Тел”. Получава и наградата на критиците в Токио „Най-добро изпълнение на годината“ през 1997 за Девета симфония на Бетховен. През 2006 прави триумфално „двойно турне“ в Япония, заедно с Teatro dell’Opera – Рим и със Симфоничния оркестър на Сидни в концерти с творби на Равел и Чайковски.

Неговият каталог от записи, най-много за EMI, но също така и за Sony, Ricordi, Fonit, Teldec и Agorà, разкрива широтата на репертоара му: няколко опери на Росини, Пучини и Моцарт, оркестрова музика на Равел, симфонии на Моцарт, произведения на Стравински, Берг, Веберн, Варезе и Рота. Сред последните му записи са Симфония № 6 на Брукнер и Стабат матер на Росини.

Той е и композитор, автор на In Paradisum Deducant te Angeli, премиерно осъществена от Оркестъра и хора на Teatro dell’Opera в Рим, по-късни изпълнения и в Лондон, Мюнхен, Франкфурт, Будапеща, Сидни и Щутгарт; Algos за голям оркестър, премиера през 1997 от Мюнхенските филхармоници; Prasanta Atma, поръчана през 1999 за честването на Серджу Челибидаке. През 2000 Teatro Comunale в Болоня му поръчва Cantata della Vita за хор, соло виолончело и оркестър.

Дирижирал е: „Фалстаф” в Операта в Монте Карло, „Вилхелм Тел” в Opernhaus Цюрих, в Монте Карло и в Париж, „Силата на съдбата” в Парма, „Сицилиански вечерни” в Неапол, „Турандот” в Токио, „Севилският бръснар” в Тулуза, „Франческа да Римини”, „Амика” и „Рейнско злато” в Монте Карло, „Двамата Фоскари” в Тулуза, „Бал с маски”, „Травиата” и Реквием на Моцарт в Триест, „Момичето от Златния Запад” в Лиеж, „Стабат матер” на Росини в Сараево, Реквием на Верди в Рим и Таранто и множество симфонични концерти в Берлин и Копенхаген. Неотдавна е дирижирал „Пепеляшка“ за Rada Film в режисурата на Карло Вердон, в Триест „Сътворението” на Хайдн, „Дон Жуан” и Реквием на Моцарт, „Вилхелм Тел” в Монте Карло и Париж, Реквием на Верди в Рим и Таранто. Имал е и симфоничен концерт с филхармоничния оркестър на Teatro Comunale в Болоня с програма от Чайковски.

Близките му планове включват: „Прилепът” в Триест, Стабат матер на Росини в Таранто и Рим с Orchestra della Magna Grecia. Той ще дирижира скоро Missa Solemnis на Бетовен в Триест, поредица от концерти с Orquesta Sinfónica del Sodre в Монтевидео и „Манон Леско” в Лиеж.

Джанлуиджи Джелмети преподава оркестрово дирижиране в Музикалната Академия Киджиана в Сиена от 1997 и в Националната академия „Санта Чечилия” в Рим. Обявен е за Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата във Франция и Кавалер на Големия кръст от президента на Италия Карло Адзелио Чиампи.

 

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?