Изтъкнатият сръбски диригент ДЕЯН САВИЧ (1957) е роден в Белград в семейство на музиканти. Завършва дирижиране в музикалната академия в Белград, магистърска степен получава в Академията за изкуства в Нови Сад. Специализира при Берислав Клобукар. Бил е артистичен директор на най-старото сръбско-еврейско хорово общество „Братя Барух”, основано през 1879. От 1993 е артистичен директор на прочутия камерен ансамбъл „Pro Мusica“. През 1989-93 е артистичен директор и главен диригент на Симфоничния оркестър в Ниш, от 1993 е главен диригент на Белградската опера и балет, а между 2001–2004 е неин генерален мениджър. През 2005 е поканен за суперинтендант на Националния театър в Белград и е първият музикант, оглавяващ този престижен културен институт с 140 годишна история. От 2007 отново е генерален мениджър, а от 2010 – главен диригент на Белградската опера и балет. Четири сезона е бил гост-диригент на Симфоничния оркестър и хор на Гръцкото радио и телевизия (ERT).

Работил е с прочути музиканти, сред които Людмил Ангелов, Владимир Крайнев, Елисо Вирсаладзе, Стойка Миланова, Луиджи Алберто Бианчи, Ксения Янкович, Анатоли Кръстев, Шерил Стюдер, Цветелина Василева, Елена Образцова, Агнес Балца, Брус Фоулър, Владимир Чернов и др.

Имал е творческо сътрудничество с личности от ранга на Микис Теодоракис, Костас Паскалис, Владимир Василев, Иржи Менцел, Боналдо Джайоти, Мария Слатинару-Нистор, Корнелиу Мургу, Александрина Милчева, Петер Дворски и др.

Изявявал се е на редица престижни фестивали, дирижирайки някои от най-големите симфонични оркестри и хорове, както и оперни състави. Гастролирал е в Италия, Испания, Австрия, Кипър, Израел, Швейцария, Кипър, Нидерландия, Ирландия, Норвегия, Гърция, България, Румъния, Русия, САЩ, Германия, Франция, Португалия, Хърватска, Македония, Черна гора.

Има записи за радио и телевизионни компании в много страни, както и редица издадени компактдискове с негови изпълнения. За творческата си активност е удостоен с високи награди и отличия.

Галерия

Какво търсиш днес?