Денис Ръсел Дейвис

ДЕНИС РЪСЕЛ ДЕЙВИС е един от най-иновативните диригенти – визионери в света на класическата музика, той успешно предизвика и вдъхновява публиката от двете страни на Атлантическия океан, както и в Япония.  Известен е с вълнуващите, добре структурирани концерти и с близките си работни отношения с композитори като Лучано Берио, Ханс Вернер Хенце, Уилям Болкъм, Джон Кейдж, Филип Глас, Аарон Копланд, Арво Пярт, Майкъл Нийман, Курт Швертсик. Той е удивителен интерпретатор на музиката от втората половина на 20 век –кръгът от композитори включва още Лу Харисън, Алфред Шнитке, Кшиштоф Пендерецки, Валентин Силвестров, Гия Канчели, Витолд Лютославски, Върджил Томсън, Алън Хованес, Исанг Йън и много други.

След първите назначения като музикален директор на камерния оркестър „Сейнт Пол” и главен диригент на Американския композиторски оркестър, който ръководи в продължение на 25 години, Дейвис се премества в Европа като генерален музикален директор на Щатсопер Щутгарт, след това на Операта в Бон и Бетовен оркестър – Бон. Бил е начело на Виенския радиосимфоничен оркестър, Щутгартския камерен оркестър и Оркестъра на Базел.

През 2013 г., по време на дългия и успешен мандат в Линц като главен диригент на Landestheater – Линц и Брукнер оркестър – Линц, Дейвис открива новия музикален театър на Linzer, дирижирайки световната премиера на операта на Филип Глас „Изгубените“ и „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус.

Като гост-диригент в САЩ, той се изявява с оркестрите в Чикаго, Филаделфия, Сан Франциско, Бостън, Ню Йорк и Кливланд. В Европа е работил редовно с оркестрите на Концертгебау, Гевандхаус, Берлинска филхармония, оркестъра на Ла Скала, Санктпетербургската филхармония, Хамбургската и Мюнхенската филхармония.

Дирижирал е оперни премиери на фестивалите в Байройт и Залцбург, Метрополитън опера, Националната опера в Париж, Лиричната опера в Чикаго и Театър Реал в Мадрид – общо над 140 нови продукции съвместно с много от най-важните театрални режисьори в света.

Богата дискография на Денис Ръсел Дейвис включва интеграли със симфониите на Антон Брукнер и Филип Глас (с Брукнер оркестър – Линц), на Йозеф Хайдн (с Щутгартски камерен оркестър) и Артур Онегер (със Симфоничен оркестър Базел).

Роден в Толедо, Охайо, Денис Ръсел Дейвис учи пиано и дирижиране в Джулиард скуул в Ню Йорк. От 1997-2012 г. е професор по оркестрово дирижиране в Университета „Моцартеум” в Залцбург. От септември 2020 г. е гост-професор в Академията за музикално и сценично изкуство „Леош Яначек” в Бърно. През 2018 г. става артистичен директор и главен диригент на Филхармонията в Бърно, а през 2020 оглавява MDR-Sinfonieorchester – Лайпциг.

Известна е  дългогодишната връзка на Дейвис с джаз пианиста Кийт Джарет, когото дирижира в класически концертен репертоар. Но и сам изпълнява като пианист и диригент негови композиции. В последните години свири в клавирно дуо със своята съпруга – японката Маки Намекава.

От 2009 г. Денис Ръсел Дейвис е член на Американската академия за изкуства и науки и е награден с немския „Федерален орден за заслуги“, австрийския Почетен знак за наука и изкуство, както и със званието  „Командир на изкуството и литературата“, присъдено му от френското правителство.

Галерия

Предстоящи събитияКакво търсиш днес?