В продължение на 30 години цигуларят ДАНИЕЛ ХОУП шества по света, прославян като виртуозен солист с артистична гъвкавост, посветен и на хуманитарни каузи. Носител на Европейската музикална награда за музика за 2015, чиито предишни получатели са Даниел Баренбойм и Берлинската филхармония, Даниел Хоуп се изявява като солист на големи световни оркестри и диригенти, като сам ръководи и редица цигулкови ансамбли. От началото на сезон 2016/17 той е музикален директор на камерния оркестър в Цюрих, а от сезон 2018/19 и музикален директор на камерния оркестър „Нов век“ в Сан Франциско. През 2019 става художествен директор на катедралата Frauenkirche в Дрезден, а от 2020 е президент на Beethovenhaus Bonn, почетна длъжност, следваща стъпките на Курт Мазур и Йозеф Йоахим.

Даниел Хоуп израства в Лондон, учи цигулка в Highgate School и Кралската музикална академия при Захар Брон, Ицхак Рашковски и Феликс Андриевски. Най-младият досега член на триото на Beaux Arts, с което е участвал над 400 пъти през последните шест сезона, днес той се изявява във всички най-големи зали и фестивали по света: от Carnegie Hall до Concertgebouw Amsterdam, от Залцбург до Шлезвиг-Холщайн и от Аспен до BBC Proms и Tanglewood. Работил е с диригентите Курт Мазур, Валерий Гергиев и Кристиан Тилеман, както и с най-големите симфонични оркестри в света – в Берлин, Бостън, Чикаго, Париж, Лондон, Лос Анджелис и Токио. Посветен на съвременната музика, Хоуп е правил поръчки за над тридесет произведения, радвайки се на близък контакт с композитори като Алфред Шнитке, Тору Такемицу, Харисън Биртвистъл, София Губайдулина, Дьорд Куртаг, Питър Максуел-Дейвис и Марк-Антъни Търнидж.

Даниел Хоуп е един от най-активно записващите изпълнители на класическа музика с над 25 собствени албума. Неговите записи са спечелили Deutsche Schallplattenpreis, Diapason d’Or на годината, класическата награда Edison, Prix Caecilia, наградата ECHO-Klassik и множество номинации за „Грами”. Албумът му на Концерта за цигулка и Октет на Менделсон с Камерния оркестър на Европа е обявен за един от най-добрите за годината от New York Times. Записът му на концерта на Албан Берг е избран от списание Grammophone Magazine за „най-добрият от всички известни записи“. Записът му на преработката на Макс Рихтер на „Годишните времена” на Вивалди, който достига номер 1 в класацията в над 22 държави, е с 250 000 продадени копия, като един от най-успешните класически записи от последно време. Хоуп е ексклузивен артист на Deutsche Grammophon от 2007.

През 2017 документалният филм „Даниел Хоуп – звукът на живота“ е прожектиран в кината в Европа и в киносалоните в Австралия и Северна Америка. Даниел Хоуп е автор на четири бестселъра, публикувани в Германия от издателската къща Rowohlt. Редовно публикува във Wall Street Journal и е писал сценарии за съвместни изпълнения с актьорите Клаус Мария Брандауер и Миа Фароу. В Германия той води седмично радиопредаване за канал WDR3 и е куратор от сезон 2016/17 на собствен салон “Hope@9pm”, музикално и токшоу с гости от културата и политиката в Konzerthaus Berlin.

Даниел Хоуп свири на „Гуарнери дел Джезу” от 1742 („екс-Липински“), предоставена щедро на негово разположение от анонимно семейство от Германия.

Галерия

Предстоящи събитияМинали събитияКакво търсиш днес?