ДАВИД ХИМЕНЕС учи пиано и композиция в Консерваторията в родния си град Барселона. Специа- лизира дирижиране във Висшето училище за музика във Виена при Карл Остерайхер и в Кралската академия за музика в Лондон при сър Колин Дейвис.

След дебюта му с оркестъра на Северногерманското радио в Хановер през 1994 г. започват неговите из- яви по цял свят в зали като Royal Albert Hall в Лондон, Берлинската филхармония, Зала Плейел в Па- риж, Кonzerthaus във Виена, Suntory Hall в Токио, Carnegie Hall и Avery Fisher Hall в Ню Йорк, с участието на солисти от ранга на Йо Йо Ма и Антонио Менесес. В момента е главен гост-диригент на Букурещката филхармония и диригент лауреат на Orquestra Simfònica del Vallès в Барселона.

През последните сезони е имал концерти с филхармониите в Сеул, Токио, Шанхай, Букурещ, Барселона, Билбао, Истанбул, Москва, София, Мюнхен, Линц, Виена, Лондон, Радиосимфоничните оркестри на Прага и Загреб, Оркестъра на Париж и др.

Голямо място в творческата му активност заема операта. Давид Хименес се изявява в обширен репертоар в Миланската Скала, Виенската Щатсопер, Ковънт Гардън, оперните театри в Цюрих, Вашингтон, Сидни, Барселона, Мадрид, Deutsche Oper – Берлин, Theatre du Champs-Еlysées – Париж, в сътрудничество с певци като Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Кири Те Канава, Роберто Аланя, Анджела Георгиу, Брин Терфел и др. Сред множеството оперни творби под негово диригентство са и поста- новките на новата опера „El Juez” от Кристиян Колоновиц в Билбао, Санкт Петербург и на фестивала Ерл в Австрия. Той е съпровождал Хосе Карерас, Пласидо Доминго и Роберто Аланя на турнета в Европа, Азия и Южна Америка. Бил е член на жури на престижни конкурси – певческия Voci Verdiane в Парма и Reina Sofia за композиция в Мадрид.

Давид Хименес има записи, издадени от фирмите Decca, BMG Classics, Koch-Schwann, Erato и Discmedi.

 

Какво търсиш днес?