Австрийският диригент  и композитор Густав Кун е роден на 28 август 1945  в Турах, Щирия. Детството му преминава  в Залцбург, където взема първите си уроци по цигулка и пиано.  Учи дирижиране в консерваториите във Виена и Залцбург при Герхард Вимбергер, Ханс Сваровски, Бруно Мадерна и Херберт фон Караян и завършва философия, психология и психопатология в Залцбургския  университет. През 1970 г. получава медала „Лили Леман“ в университета „Моцартеум“ – Залцбург. Едва 24 годишен печели престижния международен конкурс за диригенти на Австрийското радио и телевизия (ORF) . От 1970 до 1977 работи като хоров диригент и директор в Истанбулската опера, след това – като първи диригент в операта в Дортмунд . Междувременно  вече е дебютирал в Палермо, Неапол и Болоня. По-късно получава ангажименти като гост-диригент в Рим, Флоренция, Венеция и Цюрих. Густав Кун е дирижирал Берлинската филхармония, Оркестър „Филармоника“  в Миланската скала, Националния оркестър на Париж, Оркестъра на Римската академия „Санта Чечилия“,  Оркестър NHK – Токио и Виенската филхармония. През 1974 основава институт за алеаторична музика в Залцбург. През 1977 дебютира с Виенския държавен оркестър , дирижирайки „Електра“ на Рихард Щраус. Само след година – през 1978 – дебютира в Баварската държавна опера и на фестивала в Залцбург, където участва до 1997. През следващия сезон прави своя дебют и в Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон и е ангажиран като генерален музикален директор в Берн. Дирижира откриването на фестивала в Глайндбърн през 1980. Следват още дебюти: през 1981 в Чикаго с „Фиделио“ на Бетовен, през 1982 „Така правят всички жени“ на Моцарт  в Парижката опера, през 1984 „Танхойзер“ на Вагнер в Миланската скала; през 1986 – „Бал с маски“ на Верди в „Арена ди Верона“. През 1986 започва да дирижира и да продуцира опери, стараейки се да постигне  по-голямо единство между визуалните и музикални компоненти. Поставя като продуцент „Летящият холандец“ в Триест, „Парсифал“ и „Бохеми“ в Неапол, „Дон Карлос“ в Торино, „Отело“ на Росини в Берлин, Брауншвайг и Токио, „Бохеми“, „Фалстаф“ и „Травиата“ в Токио, „Капричио“ в Милано и много други.

След дебюта си като оперен директор с поставянето на „Летящия холандец“ в Триест, Густав Кун развива поредицата “Hall Opera” в „Сантори Хол“ – Токио (1993) . От 1983 до 1985 е генерален музикален директор в операта в Бон, след това е ангажиран като главен диригент в Римската опера и артистичен директор на „Театро Сан Карло“ – Неапол. В периода 1990 -1994 ръководи музикалния фестивал в Мачерата, Италия, а от 1994 е артистичен директор на „Филармоника Маркиджана“, Анкона (1997-2002). Густав Кун е артистичен директор на оркестър „Хайдн“ в Болцано и Тренто от януари 2003 до декември 2012. През октомври 2013 дирижира два спектакъла на вагнеровия „Парсифал“ в Пекин. Това е изключително събитие, тъй като до този момент опери на Вагнер не са били изпълнявани никога в Китай. От 1987 Густав Кун е артистичен директор на международния конкурс  „Neue Stimmen“ (Нови гласове), организиран от немската фондация „Bertelsmann“ в Гютерсло. През 1992 основава „Академия ди Монтеграл“, която от 2000 се намира в „Convento dell’Angelo“ – Лука (Италия), а през 1997 създава фестивала  „Tyrol Festival Erl“, който след поемането на президентския пост от Д-р Ханс Петер Хазелщайнер се разраства и вече има две издания: лятно и зимно, а Кун става негов генерален артистичен директор. Новата зимна програма на фестивала се фокусира върху италианския и белкантовия репертоар, както и върху оперите на Моцарт.

Густав Кун е и композитор – той пише оркестрови творби, меси и солови пиеси. Неговата оркестрация на „Дневникът на този, който изчезна“ от Леош Яначек е посрещната с голям интерес в Националната опера в Париж (и издадена от „Петерс“). От 2007 до 2011 Маестро Кун осъществява серия класически концерти под заглавие „Делириум“ в  Залцбург. Има записи за фирмите : BMG, EMI, CBS, Capriccio, Supraphon, Orfeo, Koch / Schwann, Coreolan, ARTE NOVA и др. Неговата книга  “Aus Liebe zur Musik”  (От любов към музиката) е публикувана от „Henschel“.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?