Виолончелистът ГРЕЪМ ДУ ПЛЕСИС е британско-южноафрикански гражданин. Преподавател е по виолончело и камерна музика в Южноафриканския колеж по музика (Университета на Кейптаун), където свири и в клавирно трио с преподавателите Франсоа дю Тоа и Фарида Бачарова.

Завършва бакалавърска степен по музика в университета в Бирмингам. След това продължава да учи в Кралския уелски колеж по музика и драма, където през 2007 завършва своята изпълнителска магистърска степен по виолончело. Носител е на наградата „Eifion Evans“ за музикални постижения и е победител в конкурса за камерна музика „Cardiff Violins“. А още като юноша участва в конкурса за млади композитори на „BBC Proms“.

След обучението си Греъм ду Плесис предпочита да изпълнява камерна музика в цяла Европа, осъщестява рецитали в Обединеното кралство, Швейцария, Швеция и на остров Иския като гост на лейди Уолтън (покойната съпруга на английския композитор Уилям Уолтън). Работи с различни британски оркестри, включително с Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, Симфоничния оркестър на Борнмът, Националния оркестър на BBC на Уелс и различни други симфонични състави и камерни ансамбли.

Участва като челист в няколко мейнстрийм филма, записва филмова и телевизионна музика за „Universal“ и изпълнява и записва музика с редица съвременни артисти от различни жанрове.

От 2017 Греъм ду Плесис живее в Кейптаун, Южна Африка, като продължава активно да концертира в Европа и Обединеното кралство. Освен изпълнител той е директор и член-основател на „Cape Chamber Music Collective“ – организация, която осъществява разнообразни програми за камерна музика в Западен Кейптаун.

 

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?