ГИЛБЕРТ ВАРГА, син на прочутия цигулар Тибор Варга, е диригент с ярко присъствие и изискан музикантски вкус. Учил е при трима големи и много различни като натюрел диригенти – Франко Ферара, Серджу Челибидаке и Чарлз Брук. В началото на кариерата си е работел предимно с камерни оркестри, особено с Камерния оркестър Тибор Варга. Но бързо изгражда репутацията си на талантлив симфоничен диригент. Властна, авторитетна фигура на подиума, с елегантен и ясен жест, той навсякъде е високо акламиран за своите изпълнения, разгърнати в широк диапазон от динамични и колористични нюанси. Бил е главен диригент на Hofer Symphoniker (1980 –1985) и главен диригент на Филхармония Hungarica в Марл (1985 – 1990), с която осъществява дебютното им турне в Унгария с участието на Йехуди Менухин, след това е постоянен гост-диригент на Камерния оркестър на Щутгарт (1991 – 1995) и главен гост-диригент на Симфоничния оркестър в Малмьо (1997 – 2000). През 1997 става музикален директор на Баския Национален симфоничен оркестър, който ръководи десет сезона и предприема с него турнета във Великобритания, Германия, Испания и Южна Америка. От 2013 до 2018 е главен диригент на Симфоничния оркестър на Тайпе, с които гастролира из Европа, САЩ и Япония, между 2019 – 2021 е главен диригент на Филхармония Pannon в Печ .

Дирижирал е много от най-големите оркестри по света, като Оркестъра на Филаделфия, Берлинската филхармония, Симфоничния оркестър на Радио Берлин, Оркестъра на Париж, Филхармонията в Осло, Симфоничния оркестър на Сидни, Симфоничния оркестър на Синсинати, Кралската Филхармония на Ливърпул и Оркестъра на Макао (Китай).

Неговата дискография включва записи с различни звукозаписни компании, сред които и ASV, Koch International и Claves Records. Последният му албум с концерти на Шостакович и Мартину с Deutsches Symphonie Orchester – Берлин със солист Кристиан Полтера за фирмата BIS излиза през 2017, а дискът с Равел и Прокофиев с Deutsches Symphonie Orchester и солист Анна Винитская, издаден през януари 2011 от Naïve Records, е отличен с пет звезди от BBC Music Magazin.

 

Галерия

Какво търсиш днес?