Гиедре Дирванаускайте

ГИЕДРЕ ДИРВАНАУСКАЙТЕ произлиза от музикална фамилия в Каунас, Литва. Учила е в престижната Литовска академия за музика и театър във Вилнюс и след  това усъвършенства изкуството си в майсторските класове на Мстислав Ростропович, Давид Герингас, Хато Байерле и цигуларката Татяна Гринденко, както и на квартет „Хаген“. От 1997 е един от основателите на оркестър „Кремерата Балтика“ , създаден  през същата година от Гидон Кремер, а след 2008 става водач на виолончеловата група на състава. Освен участието си в „Кремерата Балтика“, Гиедре Дирванаускайте е и редовен гост на редица фестивали за камерна музика и свири с артисти от световна величина като Марта Аргерич, Мишел Портал, Са Чен, Валери Афанасиев, Олег Майсенберг, Мате Бековач, Юри Башмет. Като солист се изявява под диригентството на Саулюс Сондецкис, Роман Кофман, Гинтарас Ринкевициус, Андрес Мустонен, Марио Брунело, Еса-Пека Салонен, Андрей Борейко. Заедно с пианистката  Хатия Буниатишвили и цигуларя Гидон Кремер, Гиедре Дирванаускайте е наградена за записа на триа от Пьотр Илич Чайковски и Виктор Кисин, издадени от звукозаписната фирма ЕСМ.

През 2017 заедно с Гидон Кремер и Даниил Трифонов записва за „Дойче Грамофон“ „Елегично трио“ и „Молитва“ (ар. на Фритц Крайслер на втората част на Втория клавирен концерт) от Сергей Рахманинов , които имат изключителен успех .

Освен редовните си световни турнета с оркестър „Кремерата Балтика“, Гиедре Дирванаускайте участва и в клавирно трио  с Юлиана Авдеева и Георгис Осокинс.

Свири на инструмент, изработен от Александър Галианус през 1709 година.

Какво търсиш днес?