Известният диригент ГЕРИТ ПРИСНИЦ е високо ценен за своите интерпретации както на съвременна музика, така и в обширен класически и романтичен репертоар.

Роден в Бон, след завършване на обучението си с отличие в университета „Моцартеум“ в Залцбург при Денис Ръсел Дейвис и Карл Кампер, той получава първия си ангажимент в Театъра в Ерфурт. От 2006 е свързан с Виенската Volksoper, където е дирижирал изключително разнообразен репертоар от Моцарт до Берлиоз, Рихард Щраус, Манфред Троян и Детлеф Гланерт. От 2011 е художествен ръководител на Виенската академична филхармония (WAPH), с която редовно изнася концерти в Музикферайн и Концертхаус и прави записи за SONY Classical и Unitel. През 2018/19 е бил главен гост-диригент в Театъра в Кемниц. Следващите му гастроли са във Виенската държавна опера, Концертгебау в Амстердам, Филхармоничния оркестър на Нидерландското радио в Хилверсум, Хамбургската държавна опера, Кьолнската опера, Оркестър „Брукнер“, „Ландестеатър“ в Линц, Оперетния фестивал на езерото Мьорбиш и други. Гостувал е и в Грац, Марибор, Аугсбург, Люцерн, Болоня, Бари, Кордоба, София, Токио, Нагоя, Южна Корея. Динамичната му кариера допълват изяви с редица оркестри и оперни театри в Германия като Бамбергските симфоници, Радиосимфоничния оркестър на Лайпциг, Aalto-Musiktheater в Есен, Мюнхенския Радиооркестър, Щаатскапеле – Хале, Симфоничния оркестър на Вупертал, Филхармония „Роберт Шуман“ в Кемниц, Вюртембергските филхармоници, Северногерманската филхармония, Фолкстеатър – Рощок, Нюрнбергските симфоници, оркестър на Бетовеновия фестивал в Бон и много други. Работил е с някои от водещите певци на нашето време, като Пьотр Бецала, Линда Уотсън, Веселина Кацарова, Дженифър Лармор и Клаус Флориан Фогт. През 2022 той дирижира три премиери във Volksoper във Виена, предстоят му дебюти с Белградската филхармония, Филхармонията в Бърно и Симфоничния оркестър на Гьотинген.

От есента на 2017 Герит Присниц е преподавател в Оперния факултет в частния Университет за музика и изкуства (MUK) във Виена.

Галерия

Какво търсиш днес?