Георги Черкин е един от най-изявените български пианисти от своето поколение. Роден е в София в семейство с музикални традиции. Завършва НМУ „Л. Пипков“ в София при Антонина Бонева. През 1996 г. е приет в НМА в София в класа на проф. Атанас Куртев. През следващата година постъпва в Академия “Санта Чечилия” в Рим, където специализира при Серджо Пертикароли. В същия период учи и при Карл-Хайнц Кемерлинг в Моцартеума в Залцбург.

Георги Черкин е носител на първи награди от международните конкурси “Панчо Владигеров” в Шумен, „Premio Sassari“ в Италия и “Млади музикални дарования” в София.

Изнасял е концерти в залите „Auditorio“ в Рим, „Musikhalle“ в Хамбург, „Convention Center“ в Окинава, „Kaufmann Concert Hall“ в Ню Йорк, „Palais des Beaux Arts“ в Брюксел и др. Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал с Оркестъра на Класик ФМ радио, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Симфоничния оркестър „Билкент” в Анкара, Оркестър на „Санта Чечилия“, Филхармонията на Одеса и др. Активната му концертна дейност включва клавирни рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и др. Участвал е на фестивалите „Европалия” в Брюксел, „Европейски музикален фестивал“, „Дни на българската култура в Русия“ и др.

През последните години Георги Черкин бе аплодиран на престижните музикални сцени на Берлинската филхармония, в залата на „Гевандхаус“ – Лайпциг, в Дома на музиката в Москва и др. Пианистът е един от четиримата солисти в проекта „Джазът среща класиката“, представен през 2016 и 2017 г. в София и Лондон. През сезон 2020-2021 Георги Черкин имаше изяви със Софийската филхармония, Русенската филхармония, Симфониета – Враца, Симфониета – Видин и др. Той взе участие в успешния мултимедиен концерт „Кино и класика“ с Оркестъра на Класик ФМ радио, представен в София и Пловдив в рамките на „Европейски музикален фестивал“.

Пианистът работи активно и като оркестратор, а неговите авторски аранжименти се изпълняват с успех в България, Русия, Унгария, Полша, Германия и др.

Георги Черкин е носител на много отличия за принос в развитието на изкуството, сред които “Кристална лира”, “Златен век”, “Златна муза“, “Златно перо” и др.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?