ГЕОРГИ ЧЕРКИН (р. 1977) продължава семейните музикални традиции и преминава през обучение в Националното музикално училище в София в класа на Антонина Бонева и Националната музикална академия в София в класа на Атанас Куртев. През периода 1997-1999 специализира в Академията „Санта Чечилия” в Рим при един от най-известните преподаватели Серджо Пертикароли, дипломирайки се с огромен успех.

Кариерата му на концертиращ пианист започва през 1996, когато дебютира с Втория клавирен концерт на Рахманинов в зала „България” със Софийската филхармония. Следват многобройни участия в страната и в чужбина. Изнася концерти в световни зали като Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел.

През последните години е награждаван за принос в развитието и популяризирането на културата в страната като “Кристална Лира”, “Златен Век”, “Златно перо” и др. Победител е на международните конкурси “Панчо Владигеров” в Шумен, Premio Sassari в Италия и “Млади музикални дарования” в София.

Активната му концертна дейност включва рецитали в София, Рим, Берлин, Варшава, Париж, Прага, Варшава, Братислава, както и участия със Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Класик ФМ, Симфоничен оркестър „Билкент” в Анкара, Оркестърът на Санта Чечилия в Рим и др., под диригентството на Емил Табаков, Милен Начев, Георги Димитров, Станислав Ушев, Йордан Дафов, Хория Андреску, Овидиу Балан, Мигел Граса Мора.

През сезон 2007-2008 пианистът открива престижния фестивал „Европалия” в Брюксел, изпълнявайки Фантазия за пиано, хор и оркестър от  Бетовен с Букурещката филхармония „Джордже Енеску” в световноизвестната зала Palais des Beaux Arts. В началото на 2009 той е избран от Министерството на културата на България за участие в „Дните на българската култура в Русия”, където свири Третия клавирен концерт на Панчо Владигеров.

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?