ГЕОРГИ ЧЕРКИН (р. 1977) е един от най-изявените български пианисти от своето поколение. Роден е в София в семейство с музикални традиции. Завършва НМУ „Л. Пипков“ в София при Антонина Бонева. През 1996 е приет в НМА в класа на проф. Атанас Куртев. През следващата година постъпва в Академия „Санта Чечилия“ в Рим, където специализира при Серджо Пертикароли. В същия период учи и при Карл-Хайнц Кемерлинг в „Моцартеума“ в Залцбург. Носител е на първи награди от международните конкурси „Панчо Владигеров“ в Шумен, „Premio Sassari“ в Италия и „Млади музикални дарования“ в София.

Изнасял е концерти в залите „Auditorio“ в Рим, „Musikhalle“ в Хамбург, „Convention Center“ в Окинава, „Kaufmann Concert Hall“ в Ню Йорк, „Palais des Beaux Arts“ в Брюксел и др. Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал с Оркестъра на „Класик ФМ радио“, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Симфоничния оркестър „Билкент“ в Анкара, Оркестъра на „Санта Чечилия“, Филхармонията на Одеса и др. Активната му концертна дейност включва клавирни рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава, Москва и др.

Участвал е на фестивалите „Европалия“ в Брюксел, „Европейски музикален фестивал“, „Дни на българската култура в Русия“ и др. Аплодиран е на престижните музикални сцени на Берлинската филхармония, в залата на „Гевандхаус“ – Лайпциг, в Дома на музиката в Москва и др. Пианистът е един от четиримата солисти в проекта „Джазът среща класиката“, представен през 2016 и 2017 в София и Лондон.

През последните години Георги Черкин се занимава активно с композиране и оркестрация, като неговата основна концепция е да обогатява известни клавирни произведения с разнообразните палитри на симфоничния звук. Автор е на множество оркестрации на шедьоври от клавирната литература. Популярни са неговите транскрипции за пиано и оркестър на „Лунната соната“ от Бетовен, „Годишните времена“ на Чайковски, „Вариации на тема от Паганини“ от Брамс и др. Някои от тези произведения се изпълняват с голям успех в зали като „Гевандхаус“ – Лайпциг, Камерната зала на Берлинската филхармония и др.

През 2023 е световната премиера на неговия „Галактически концерт“ за пиано и оркестър. Георги Черкин е носител на много отличия за принос в развитието на изкуството, сред които „Кристална лира”, „Златен век”, „Златна муза“, „Златно перо“ и др.

текст – Елисавета Вълчинова-Чендова

Галерия

Предстоящи събитияМинали събитияКакво търсиш днес?