Владимир Кираджиев

Снимка на Владимир Кираджиев

ВЛАДИМИР КИРАДЖИЕВ завършва дирижиране и композиция в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, участва и в майсторските класове на Курт Мазур във Ваймар (1983), Франко Ферара в Сиена (1985) и Карл Остерайхер във Варна (1987). През 1988 е поканен от проф. Остерайхер за специализация в Университета за музика и сценични изкуства във Виена и от 1989 живее и работи там. Бил е артистичен директор на Vienna Residence Orchestra (1991 – 1994). От началото на 90-те години започват международните му ангажименти – на фестивала в Люцерн дирижира музика на Алфред Шнитке, в Дойче опер Берлин е асистент на Рафаел Фрюбек де Бургос в „Борис Годунов“ и на Иржи Коут в „Евгений Онегин“, дирижира и „Женитба“ на Мусоргски. От 1996 е редовен гост на оперния фестивал в Сигулда (Латвия), гостува и на „Варшавска есен“, Wiener Festwochen, Musica Electronica Nova във Вроцлав. От 1994 до 2011 е музикален директор на фестивала в Рьотинген (Германия). Между 2008 и 2013 е бил художествен ръководител на Филхармонията в Жешов (Полша), от 2013 е първи гост-диригент в Opera na Zamku в Шчечин (Полша). Гостува и в оперните театри в Рига, Грац, Софийската опера и балет, Комише опер и Метропол театър в Берлин, Фолкс театър Рощок, Татарската национална опера Казан, както и в почти всички оперни театри в Полша.

Редовно си партнира с музиканти като Анна Нетребко, Елина Гаранча, Марсело Алварес, Асмик Григорян, Майя Ковалевска, Надя Кръстева, Рафал Блехач, Кшищоф Яблонски, Людмил Ангелов, Шарон Кам, Андрей Корсаков и много други. Работил е с оперните режисьори Юри Александров, Михал Знаниецки и Питър Селърс.

Дирижирал е прочути оркестри като BBC Schottish Symphony, Литовския държавен оркестър, Латвийската национална филхармония, Софийската филхармония, I pomeriggi musicali, Унгарския фестивален оркестър, филхармоничните оркестри на Гданск, Люблин, Вроцлав, Лодз, Бялисток, Катовице, Берлинския симфоничен оркестър, Клангфорум Виена, Словашкия камерен оркестър Жилина, симфоничните оркестри на Автономния университет на Нуево Леон (UANL) – Монтерей в Колумбия, Шенжен (Китай), Филхармония Сендай (Япония), южнокорейските оркестри Bucheon и Wonju.

Владимир Кираджиев преподава оперно дирижиране във Виенския университет за музика и сценични изкуства, води и диригентски курсове в Австрия, Полша, България и Мексико.

Носител е на наградата „Кристална лира“ за най-добър диригент на 2015.

текст – Анди Палиева

Галерия

Какво търсиш днес?