Владимир Кираджиев

ВЛАДИМИР КИРАДЖИЕВ успешно се реализира в няколко европейски държави: Австрия, Германия, Полша, Латвия, България. Обучавайки се в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със специалности оркестрово и хорово дирижиране и композиция, той взима участие и в майсторските курсове на Курт Мазур във Ваймар (1983), на Франко Ферара в Сиена (1985) и на Карл Остерайхер във Варна (1987). През 1988 е поканен от Остерайхер за специализант в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. През 1991-1994 става художествен ръководител на Виенския Резиденц оркестър. Следват ангажименти на фестивала в Люцерн, където през 1994 дирижира музика на Алфред Шнитке; в Дойче Опер Берлин като асистент на Рафаел Фрюбек де Бургос в постановката на „Борис Годунов“ и на Иржи Коут в „Евгений Онегин“ в сътрудничество с режисьора Гьотц Фридрих и певците Рене Коло и Мати Салминен; дирижира операта на Мусоргски „Женитба“. От 1996 е редовен гост на оперния фестивал в Сигулда (Латвия). Партнира на подиума с Анна Нетребко, Елина Гаранча, Майя Ковалевска, Надя Кръстева, Марсело Алварес, с Рафал Блехач, Кшищоф Яблонски, Людмил Ангелов, Шарон Кам, Андрей Корсаков и много други. В практиката си сътрудничи с оперните режисьори Юри Александров, Михал Знаниецки и Питър Селърс. Гостува още на фестивалите „Варшавска есен“, Wiener Festwochen, Musica Electronica Nova във Вроцлав. В периода 1994 до 2011 е музикален директор на фестивала в Рьотинген в Германия. Между 2008 и 2013 е художествен ръководител на Филхармонията в Жешов, Полша, след което е първи гост-диригент в „Опера в замъка“ в Шчечин, Полша. Изявява се на пулта на отлични оркестри като BBC Schottish Symphony, Литовския държавен оркестър, Латвийската национална филхармония, Софийската филхармония, I pomeriggi musicali, Унгарския фестивален оркестър, филхармоничните оркестри на Гданск, Люблин, Вроцлав, Лодз, Бялисток, Катовице, Берлинския симфоничен оркестър, Клангфорум Виена, Словашкия камерен оркестър Жилина, симфоничните оркестри на UNAL Монтерей, на Колумбия, Шенжен (Китай), Филхармония Сендай (Япония) и корейските оркестри Bucheon и Wonju. Гост-диригент е на редица оперни театри – в Рига, Грац, Софийската национална опера и балет, Комише Опер Берлин, Метропол театър Берлин, Дойче Опер Берлин, Фолкс театър Росток, Татарската национална опера Казан, както и в почти всички оперни театри в Полша.

Осъществява записи с оперна и симфонична музика, както и творби на съвременни австрийски композитори. През 2015 заедно с пианиста Людмил Ангелов записва премиерно за компактдиск открития от двамата след 140 години Концерт за пиано в ми минор, опус 3 от М. Мошковски с Шотландския симфоничен оркестър на BBC. За активното си сътрудничество и изяви на българска сцена е удостоен с наградата „Кристална лира“ за най-добър диригент на 2015.

Паралелно с изпълнителската си дейност преподава оперно дирижиране в Института по дирижиране към Виенския университет за музика и сценични изкуства. Ръководи концертите с млади таланти – солисти на Международната лятна академия към Университета, диригентски курсове в Австрия, Полша, България и Мексико.

текст – Милена Божикова

Галерия

Какво търсиш днес?