Виталий Алексеенок

Снимка на Виталий Алексеенок

ВИТАЛИЙ АЛЕКСЕЕНОК е главен гост-диригент в „Театро Масимо Белини“ в Катания, а от сезон 2024/25 ще бъде главен диригент в „Дойче Опера ам Рейн“ в Дюселдорф, където от 2023 е първи капелмайстор и заместник музикален директор, в сътрудничество с диригента Аксел Кобер. Там е дирижирал постановки на „Сакре“ (по творби на Стравински и Рихард Щраус, „Евгений Онегин“, „Септемврийска соната“ на Манфред Троян, балета „Сурогатни градове“ на Демис Волпи по музика на Хайнер Гьобелс,  спектакли на „Турандот“, „Тоска“, „Хензел и Гретел“, „Орлеанската дева“ и „Вълшебната флейта“. През сезон 2023/24 дирижира в „Барбикан сентър“ в Лондон премиерата на „Страшната ловна дружина на крал Стах“ и „Пер Гинт“ в „Театро Масимо Белини“. Предстоят му концерти с оркестъра на RTÉ (Ирландската национална телевизия и радио), „Клангфорум“ Виена, оркестъра на „Маджо музикале Фиорентино“ и Мюнхенския камерен оркестър. Следващия сезон ще дебютира в „Щатсопер“ в Хамбург с премиера на балет от Демис Волпи, в „Дойче Опер“ Берлин, Филхармония „Роберт Шуман“ в Хемниц, Тиролския симфоничен оркестър Инсбрук и Симфоничния оркестър на Sønderjylland (Дания). В „Театро Масимо Белини“ ще дирижира „Tрилогия на екстаза“ и Трета симфония на Малер, а в „Дойче Опера ам Рейн“ – „Набуко“, „Лейди Макбет от Мценска околия“, „Травиата“, „Пепеляшка“, „Рейнско злато“ и „Евгений Онегин“.

През последните сезони е дирижирал Симфоничния радиоркестър в Лайпциг, Оркестъра на „Театро Комунале“ в Болоня, Ваймарската „Щатскапеле“, Фестивалния оркестър в Люцерн, Оркестър „Тосканини“ в Парма и Киевския симфоничен оркестър. Работил е в Баварската държавна опера в Мюнхен, „Гран Театър дел Лисеу“ в Барселона, Оперите в Грац, Одеса и Варна. През 2021 дирижира първото украинско представление на „Тристан и Изолда“ в Националната опера на Украйна. През 2022/23 дебютира в Миланската Скала с премиерата на операта „Малкият принц“ на Рейчъл Портман, гостува на фестивала на Бетовен в Бон, фестивалите в Лудвигсбург и Залцбург.

Виталий Алексеенок е учил дирижиране в Санкт Петербург и Ваймар, посещавал е и редица майсторски класове. През 2021 печели първа награда на конкурса „Артуро Тосканини“ в Парма, където получава и наградата на публиката и наградата за най-добро изпълнение на опера на Верди. Автор е на книгата „The White Days of Minsk“ (S. Fischer Frankfurt, 2021), от 2021 е артистичен директор на музикалния фестивал в Харков.

текст – Анди Палиева

Галерия

Минали събитияКакво търсиш днес?